Κοινωνία

Θέμα στο «Π»: Πού το πάει τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν;

Ο θερμός Αύγουστος με τις τουρκικές προκλήσεις και η διεθνής αδράνεια

Η Άγκυρα, με τα περίπου 200 μέτρα καλώδια που άπλωσε το ερευνητικό «Oruc Reis», το βέβαιο είναι ότι μόνο έρευνες δεν είχε σκοπό να διεξαγάγει. Αν και δεν χρειάζεται κανείς να είναι αναλυτής με περγαμηνές για να αντιληφθεί το προφανές, αυτό επιβεβαιώνουν και πηγές του ελληνικού επιτελείου, οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν
από πρώτο χέρι τι ακριβώς έπραξε η τουρκική πλευρά και ποιες είναι οι πιθανές κινήσεις της στο άμεσο μέλλον.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο «Π», ο Αύγουστος παραμένει «θερμός», η ελληνική ετοιμότητα βρίσκεται στον βέλτιστο βαθμό, ενώ τονίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει τουρκικός αιφνιδιασμός σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό κομμάτι.

Ωστόσο, η ανάλυση σχετικά με τις επιδιώξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο είναι αρκετά πιο σύνθετη από τη στρατιωτική της διάσταση, διότι ναι μεν η στρατιωτική ισχύς και η ετοιμότητα είναι ο κύριος παράγοντας αποτροπής, αλλά, από την άλλη, στρατιωτική ετοιμότητα -όπως μάθαμε εκ των υστέρων- υπήρχε και στην περίπτωση των Ιμίων, όπου δυστυχώς η πολιτική
ηγεσία δεν είχε αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ολέθριες καθυστερήσεις.

Το διαχρονικό τουρκικό αφήγημα για το Αιγαίο

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τουρκικό σεισμογραφικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που μετά σάλπαρε για τα κυπριακά νερά συνοδεία πολεμικών πλοίων της γείτονος, είναι ένα
ακόμη βήμα για τις διαχρονικές επιδιώξεις για τον έλεγχο του Αιγαίου, που άρχισε να χτίζει βαθμηδόν με δηλώσεις αλλά και με ενέργειες εδώ και 44 χρόνια.

Στις 6 Αυγούστου 1976, η Άγκυρα ξεκίνησε την τότε κρίση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, στέλνοντας το ωκεανογραφικό σκάφος «ΧΟΡΑ» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, βορειοανατολικά της Λέσβου, βάζοντας το πρώτο λιθαράκι στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Φυσικά, το γεγονός ότι η Τουρκία, μόλις δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, επεδίωξε να «τεστάρει» τα ελληνικά ανακλαστικά μόνο τυχαίο δεν ήταν. Η τότε κρίση, που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου, συνήθως συνδέεται με τη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Καραμανλή είχε πει «Βυθίσατε το “ΧΟΡΑ”». Ωστόσο, τα δεδομένα της εποχής κάνουν λόγο για μια καλά ενορχηστρωμένη πολιτική αντίδραση, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από συνεννόηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εμμέσως αποδεικνύεται, διότι το 1980 επικρίθηκε στη Βουλή από τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Βέβαια, «άλλα τα τότε δεδομένα και άλλο το σήμερα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι, στην περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί, στην αρχή τουλάχιστον, η ελληνική πλευρά θα είναι μόνη, τονίζοντας το στοιχείο της ενότητας στη εσωτερική πολιτική σκηνή.

ΝΑΤΟ και Ε.Ε., μουδιασμένα, παρακολουθούν τις εξελίξεις…

Το γεγονός ότι, μετά το ΚΥΣΕΑ, δεν έγιναν δηλώσεις είναι μία ακόμη ένδειξη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η ελληνική πλευρά δεν κρίνει πλέον σκόπιμο να ανοίξει κανένα από τα επιχειρησιακά της χαρτιά σε επίπεδο δηλώσεων, σε σχέση με τους χειρισμούς που θα ακολουθήσουν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ήθελε «ανοιχτή» στήριξη από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν βλέπει να γίνεται πράξη. Είναι σαφές -και το γνωρίζουν
οι Έλληνες ιθύνοντες- ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που σε μεγάλο βαθμό είναι και μέλη της Ε.Ε., σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν ανάμεσα σε δύο μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης.

Όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές πολύ κοντά στην ελληνική πολιτική σκηνή, πλέον έχει γίνει αντιληπτό σε κυβερνητικούς -και μη- ιθύνοντες ότι το ΝΑΤΟ και οι μεγάλοι «παίκτες» της
Ε.Ε. ενδιαφέρονται απλά να εκτονωθεί η κρίση. Το «μπαλάκι», λοιπόν, επισημαίνουν με νόημα, «πέφτει στην ελληνική πλευρά, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο κυβερνητικό επίπεδο, διότι σαφώς και οι κυβερνώντες αποφασίζουν, αλλά σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα το μήνυμα τόσο προς τους απέναντι όσο και προς τους εταίρους μας πρέπει να έχει τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, για να είναι ομόφωνο, συγκεκριμένο και να μην επιδέχεται παρερμηνείες». Με απλά λόγια, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Π» στέλεχος του Πενταγώνου, πρέπει οι πάντες να γνωρίζουν ότι υπάρχει μία μόνο απόφαση με γνώμονα τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και δεν υπάρχουν αγκυλώσεις και μικροπολιτικές μεθοδεύσεις στο εσωτερικό. Τότε και μόνο τότε θα καταλάβουν και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ ότι πλέον δεν θα υπάρξει εκτόνωση της κρίσης όπου απλά θα «γκριζάρει» μία ακόμη ελληνική περιοχή.

Όπως όλα δείχνουν, χωρίς καμία πρόθεση από την Ελλάδα να ρίξει σπίρτο στη φωτιά, τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση καλούνται να θέσουν πλέον τις σαφείς κόκκινες γραμμές στην προκλητική Τουρκία. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με εθνική ομοψυχία και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Η επιλεκτική πορεία του «Oruc Reis»…

Πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό διαβεβαιώνουν πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, το τουρκικό ερευνητικό δεν πραγματοποίησε την παραμικρή έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πάντως, ένα από τα σημεία που εξέτασαν οι επιτελείς και δείχνουν τις προθέσεις της Τουρκίας ήταν η αλλαγή πορείας του «Oruc Reis», η οποία από το επιτελείο, αλλά και από το Πολεμικό Ναυτικό θεωρείται εύλογη, διότι πριν αγγίξει τον 28ο Μεσημβρινό έστριψε προς την Ανατολή. Στην περίπτωση που συνέχιζε την πορεία του θα περνούσε σε οριοθετημένα νερά της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η κίνηση αυτή είναι άλλη μια ένδειξη ότι η Τουρκία προκαλεί επιλεκτικά.

Οι εικόνες αυτές αναλύθηκαν στο Συμβούλιο Άμυνας και το συμπέρασμα ήταν ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός.

Ακόμη και όταν το ερευνητικό απομακρυνθεί ή δέσει στην Αττάλεια, τα πληρώματα των ελληνικών φρεγατών θα οργώνουν το Αιγαίο και οι πυραυλάκατοι θα περιμένουν αγκιστρωμένες σε προωθημένες θέσεις. Είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία μέσα στον Αύγουστο θα επιχειρεί συνεχώς να πραγματοποιήσει ερευνητική τουρνέ σε όλη την περιοχή. Εάν τελικά το πετύχει, θα έχει θέσει και το πλαίσιο του μελλοντικού διαλόγου. Είναι επίσης σαφές ότι έχει παρέλθει η περίοδος του κατευνασμού και πως έφτασε η ώρα των αποφάσεων. Η τουρκική επιθετικότητα δεν θα αντιμετωπιστεί με εκτιμήσεις του τύπου «ο άνεμος παρέσυρε το σκάφος», ούτε ότι επειδή υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση πλοίων ο θόρυβος από τις προπέλες σαμποτάρισε την αποστολή του «Oruc Reis» να κάνει έρευνες.

Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός δεν ήταν οι έρευνες αλλά η παρουσία σε συγκεκριμένο σημείο. Και η αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας πρέπει να αντιμετωπίζεται με ολοκληρωμένη στρατηγική και όχι με μετριοπαθείς αναλύσεις… Σε μια κρίση, όπως η σημερινή, όλα είναι πιθανά. Η μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων διαμορφώνει πολεμικό σκηνικό, ανεξαρτήτως τού αν θα οδηγήσει σε σύρραξη. Τη σύγκρουση, εάν προκύψει, θα την προκαλέσει η Τουρκία, αλλά η αποφυγή της εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματική είναι η αποτρεπτική πολιτική της Ελλάδας. Η Ιστορία έχει διδάξει ότι η δύναμη αποτρέπει τον πόλεμο και όχι η αδυναμία…

Του ειδικού συνεργάτη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa