Slider Πολιτική

«Θα επαναδιαπραγματευτούμε τη “συμφωνία” Τσίπρα»

Κυριάκος Μητσοτάκης Θέμα

Σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης παραμένει η Νέα Δημοκρατία όσο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς άπαντες στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ήδη, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης, το τοπίο έχει επιβαρυνθεί δραματικά και, αν υπάρξει περαιτέρω αναβολή, οι κίνδυνοι για την τύχη της χώρας πληθαίνουν.

Ταυτοχρόνως, το επιτελείο του αρχηγού του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη επιχειρεί να αποτιμήσει πολιτικά όσα περιλαμβάνονται στο πακέτο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, με σειρά από τα μέτρα να εκτείνονται πέραν του κυβερνητικού βίου της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ενδεικτικό της εκτίμησης των «γαλάζιων» επιτελών, ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται για μία ακόμη φορά στον «αέρα» είναι ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο αρχηγός του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης και κορυφαία στελέχη κάνουν λόγο για «θλιβερό Βατερλώ» της κυβέρνησης και την κατηγορούν ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει.

Το τίμημα της φαρσοκωμωδίας

«Οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα της φαρσοκωμωδίας. Το μόνο που θέλετε είναι να παραμείνετε στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος», είπε χαρακτηριστικά στην προχθεσινή του ομιλία από του βήματος της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να μείνει στην εξουσία με κάθε κόστος, πως η μόνη διαπραγμάτευση που επιχειρείται είναι με τις συνιστώσες και τους βαρόνους τους ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος επέμεινε πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως η ύφεση επέστρεψε και είναι πολύ άσχημα τα μηνύματα από την αγορά για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ οι επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο μιλούν για «παγίδα» που προσπαθεί να στήσει η συγκυβέρνηση στη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ και μνημονεύουν τα όσα φέρεται να έχει συμφωνήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ύψους 3,5 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2019. «Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της. Χωρίς μάλιστα να κερδίσει τίποτα χειροπιαστό, ούτε στο χρέος ούτε στα πρωτογενή πλεονάσματα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ σκωπτικά χαρακτηρίζουν τα παραπάνω ως το αντίμετρο της αναξιοπιστίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα και έλαβε μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ότι δεν θα προνομοθετήσει μέτρα και νομοθετεί για το 2019 και το 2020, προεξοφλώντας την αποτυχία της, κι ενώ ζητούσε ρύθμιση για το χρέος χωρίς μέτρα, δέχθηκε μέτρα χωρίς ρύθμιση για το χρέος και χωρίς καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση μετά το 2018.

Η χώρα σε 4ο μνημόνιο

«Οδηγεί τη χώρα σε 4ο μνημόνιο, χωρίς λεφτά, λόγω της ανικανότητας να δώσει στη χώρα αναπτυξιακή δυναμική», προσθέτουν τα ίδια στελέχη.

Οι παραπάνω επισημάνσεις αποτελούν τον «πολιορκητικό κριό» της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ, η οποία το επόμενο διάστημα θα αναδεικνύει ότι, ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση –που δεν το θεωρούν πολύ πιθανό στην Πειραιώς–, η οικονομία θα εξακολουθήσει να βουλιάζει και οι προοπτικές ανάκαμψης να εξανεμίζονται.

Η Νέα Δημοκρατία στέλνει ήδη μέσω κορυφαίων στελεχών της το μήνυμα ότι ως κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές (χωρίς πάντως μονομερείς ενέργειες) την όποια συμφωνία Τσίπρα, αλλάζοντας το μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής στην κατεύθυνση της επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων με παράλληλη σταδιακή μείωση της φορολογίας.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι σχεδόν κοινή πεποίθηση ότι τα μέτρα που προωθούνται προς ψήφιση είναι τόσο επώδυνα πολιτικά για την κυβέρνηση, που δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για πανηγυρισμούς στην κυβερνητική παράταξη. Οι συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ εκτιμούν ότι πολύ σύντομα ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο και ότι αν φτάσει η κυβέρνηση στα τέλη του καλοκαιριού, τότε από το φθινόπωρο η κυβερνητική παράταξη δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Πολύ επώδυνα τα μέτρα

«Ο κ. Τσίπρας έκανε τόσους μήνες διαπραγμάτευση με την τρόικα και το μόνο που συζήτησε ήταν οι περικοπές συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας ήθελε να φορτώσει την περικοπή συντάξεων στον Μητσοτάκη, αφού τα μέτρα θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019. Εκτιμώ ότι θα έχουμε αναγκαστικά εκλογές το 2018. Άρα, ο κ. Τσίπρας έχασε έναν χρόνο εξουσία με τη συμφωνία που υπέγραψε», δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του κόμματος .

«Το μόνο άγχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο. Και για τον στόχο αυτόν αποδέχθηκε τα πάντα. Ματαίως όμως. Είναι μία κυβέρνηση χωρίς πολιτικό κεφάλαιο. Μία κυβέρνηση σε αποδρομή», λένε κομματικές πηγές και προσθέτουν: «Είχε να διαλέξει μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επέλεξε συνθηκολόγηση, αλλά δεν θα αποφύγει τις εκλογές».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Με ικανοποίηση υποδέχονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων οι επιτελείς της ΝΔ, οι οποίοι πλέον ρίχνουν το βάρος στη μέγιστη δυνατή διεύρυνση της εκλογικής επιρροής του κόμματος, με στόχο την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας.

Αρμόδια κομματικά στελέχη, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την ανάλυση των ποσοτικών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δημοσκοπικών ευρημάτων, σημειώνουν ότι, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες, το πολιτικό προβάδισμα της ΝΔ παγιώνεται, ενώ η κυβέρνηση μοιάζει να έχει απολέσει τελείως το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο και να έχει σαφές στρατηγικό πρόβλημα.

«Εκτοξεύεται» η Πειραιώς

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε διψήφια ποσοστά και έχει φτάσει μέχρι και τις 17,5 ποσοστιαίες μονάδες! Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που αντιπολιτευόμενο κόμμα κατακτά τέτοια διαφορά από το κυβερνών κόμμα και ποτέ στην πορεία ενός εκλογικού κύκλου δεν έχουν ανατραπεί τέτοιες διαφορές. Τα «γαλάζια» στελέχη υπογραμμίζουν το γεγονός ότι και μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αρνητικά, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από αυτήν τη «δεξαμενή».

«Η ΝΔ καταγράφει σήμερα υψηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2014, όταν ήταν σε πορεία εξουσίας. Οι περισσότερες μετρήσεις της εποχής έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 25% με 27%. Η ΝΔ σε πιο ουδέτερο χρόνο καταγράφει ήδη υψηλότερα ποσοστά, γεγονός που καταδεικνύει το σαφώς υψηλότερο “ταβάνι” που διαθέτει», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Πάντα κατά τους ίδιους κύκλους, παρά τις «ασκήσεις θάρρους» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι ότι η απόσταση που τον χωρίζει από το τρίτο κόμμα –μια θέση για την οποία δημοσκοπικά αγωνίζονται η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ– είναι πολύ μικρότερη από αυτή με τη Νέα Δημοκρατία.

Τα «γαλάζια» στελέχη επικεντρώνουν την προσοχή τους στο ποιοτικό στοιχείο, που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και εμφανίζει ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων να δυσπιστεί απέναντι στο σύνολο των κομμάτων.

Επισημαίνουν, ωστόσο, την αξία του γεγονότος ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση είναι πλειοψηφικό.

Εναλλακτική λύση η ΝΔ

Μνημονεύουν, μάλιστα, ως ενδεικτικό το ερώτημα της έρευνας του ΠΑΜΑΚ, όπου η πλειοψηφία (51%) δηλώνει «δυσαρεστημένη από την κυβέρνηση και πιστεύει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Αντιθέτως, ο βαθμός ικανοποίησης από το έργο της κυβέρνησης είναι συντριπτικά χαμηλός. Ενδεικτικά, στην τελευταία έρευνα του ΠΑΜΑΚ φτάνει μετά βίας το 3,5%.

Για τα «γαλάζια» στελέχη έχει ιδιαίτερη αξία –και προφανώς θα αξιοποιηθεί στο έπακρο– το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σε ποσοστό 73%, θεωρεί καιροσκοπική τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και της χρεώνει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα παραμείνει στην εξουσία.

«Το “χαρτί” των παιδιών που προσπαθούν έχει πλέον “καεί”, καθώς αυτό που κυριαρχεί είναι η αίσθηση της αποτυχίας και της λάθος πορείας της χώρας», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΝΔ.

Και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όμως, τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων συνιστούν ηχηρό καμπανάκι, αφού υστερεί έναντι του Κυρ. Μητσοτάκη, τόσο ως προς τη δημοτικότητα όσο και ως προς την ικανότητα χειρισμού θεμάτων υψηλής σημασίας (οικονομία, επενδύσεις κ.ά.). Οι «γαλάζιοι» αναλυτές εκτιμούν ότι δεν φαίνεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτει κάποιο «χαρτί», το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει επίκεντρο της αναμέτρησης και να κερδίσει με αυτό, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται μπροστά σε στρατηγικό αδιέξοδο.

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 14/4

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa