Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Θα πάμε ξανά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο;

Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία, για λόγους τακτικής, να έχουν ρίξει τους τόνους τελευταία και να μην εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για κατάκτηση συντριπτικής νίκης (και ορθώς πράττουν).

Είναι γεγονός όμως ότι, για πρώτη φορά από το 2016, «φλερτάρουν» αξιόπιστα με την αυτοδυναμία. Όχι μόνο γιατί έχει παραμείνει εδώ και τρία χρόνια σταθερά μεγάλη η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν είτε σταθερή είτε αυξημένη υπέρ της στην εκτίμηση ψήφου, σε σχέση με αυτό που είχε καταγραφεί μεταξύ των δύο κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Και εκείνο που πρέπει μάλιστα να παρατηρήσει κανείς, μελετώντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, είναι ότι οι τάσεις του εκλογικού σώματος βαίνουν προς το να αυξηθεί στην κάλπη η διαφορά.

Με άλλα λόγια, ενώ ελάχιστη ή μηδαμινή προοπτική έχει το σενάριο να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ το υψηλότερό του ποσοστό (27,5%) και η ΝΔ το χαμηλότερό της (31,5%), αντιθέτως ουδόλως απίθανο θεωρείται να φθάσει ή και να ξεπεράσει η ΝΔ το ανώτερό της (36,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ το κατώτερό του (22,5%) ή, απλώς, λίγο πιο πάνω από αυτό. Οπότε η διαφορά μην εκπλαγείτε αν εκτοξευθεί στις 12 ή και στις 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως διευκολύνεται και σε ποιες όχι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης; Ξεκινώντας από την υπόθεση εργασίας ότι τα κόμματα λαμβάνουν στις βουλευτικές εκλογές τα ποσοστά που απέσπασαν στη μάχη των ευρωεκλογών,ας δούμε όλα τα σενάρια της αυτοδυναμίας. Η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές είχε ένα ποσοστό µε βάση το οποίο μπορεί να διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και τουλάχιστον τις 151 έδρες. Οι εθνικές εκλογές όμως είναι διαφορετικές και οι δύο μονομάχοι της εξουσίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους. Όμως δεν είναι μόνο τα ποσοστά του πρώτου κόμματος ο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Ο βασικότερος είναι το ποσοστό που θα λάβουν στο σύνολό τους τα κόμματα που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής,τόσο μικρότερο είναι αυτό που απαιτείται να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία.

Βάσει των παραπάνω, αν το ποσοστό των «εξωκοινοβουλευτικών» κομμάτων κυμανθεί μεταξύ του 5% και του 7%, τότε το ποσοστό που χαρίζει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα θα πρέπει να είναι από 38% έως 38,5%. Αντίθετα, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν ποσοστό 13% έως 15%, τότε το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος «πέφτει» στο 35% µε 34,5%.Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι τα δύο κόμματα που θα καθορίσουν την αυτοδυναμία είναι το ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, αφού, αν μπουν στη Βουλή, αυτή γίνεται επτακομματική και τα ποσοστά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα είναι μικρά.Σύμφωναµε τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το ποσοστό των κομμάτων που αναμένεται να μείνουν εκτός Βουλής, σε περίπτωση εισόδου έξι κομμάτων, θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 12% και στην περίπτωση της επτακομματικής Βουλής στο 6% με 8%. Σε αυτήν τη δεύτερη περίπτωση, το πρώτο κόμμα μπορεί να χρειαστεί και ποσοστό πάνω από 38% για να κερδίσει 151 έδρες.

Με άλλα λόγια, τα ποσοστά των μικρών κομμάτων είναι ο κυριότερος ρυθμιστικός παράγοντας για την αυτοδυναμία, ενώ επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ποσοστό της αποχής.Οι έως τώρα μετρήσεις φέρνουν τα δύο νεοεμφανιζόμενα κόμματα, την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τη ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη,να βρίσκονται στο μεταίχμιο. Απομένει μία εβδομάδα μέχρι να δούμε τι θα…γεννήσει η κάλπη.

Θα οδηγηθούμε σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ; Σε κυβέρνηση ΝΔ με ψήφο ανοχής από ΚΙΝΑΛ ή θα πάμε ξανά σε εκλογές εκεί κοντά στον Δεκαπενταύγουστο με πιθανότητα (λόγω απλής αναλογικής)συγκυβέρνησης…ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ; Τι; Δεν γίνονται αυτά; Για σκεφτείτε το πριν πάτε στην κάλπη…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa