Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Θα περάσουν αλώβητοι τις «Συμπληγάδες» ή θα… πνιγούν στη λίμνη των Πρεσπών;

Φώτης Σιούμπουρας

Η ώρα της κρίσης για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του πλησιάζει.Με τη Συμφωνία των Πρεσπών προ των πυλών, ο χρόνος για να δοθούν απαντήσεις και ενδεχομένως για να αναδιαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης εξαντλείται.

Σε λίγο θα φανεί αν ο Αλέξης Τσίπρας θα… πνιγεί στην πανέμορφη λίμνη των Πρεσπών, όπου και υπέγραψε τη Συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ,ή θα περάσει αλώβητος τις «συμπληγάδες» στις οποίες ενεπλάκη.

Από τις 15 Ιανουαρίου και μετά και εφόσον επικυρωθεί η Συμφωνία από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, επιταχύνονται και οι εδώ διεργασίες και άρα και οι συμμαχίες ή τα «διαζύγια» που ενδεχομένως θα προκύψουν. Ασφαλώς οι 151 ψήφοι που η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν σήμερα την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο για την επικύρωση της συμφωνίας. Όμως το όλο σκηνικό αναμορφώνει το επικείμενο «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ ή, αν θέλετε, η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι διαδοχικές βολές και υπενθυμίσεις του Πάνου Καμμένου πως αν έλθει η συμφωνία στη Βουλή και επικυρωθεί, ο ίδιος και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από τη συγκυβέρνηση, φέρνουν σε θέση μάχης το επιτελείο του Τσίπρα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση οι υπουργοί των ΑΝΕΛ θα πρέπει να αντικατασταθούν (αν υπακούοντες «εις τας εντολάς Καμμένου» παραιτηθούν όλοι),αλλά και να βρεθεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία που θα «περπατήσει» για μερικούς μήνες.

Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού έχει ως δεδομένο την επικύρωση της συμφωνίας. Ενδεχόμενο μη επικύρωσης, βέβαια, θα πυροδοτήσει άλλα σενάρια. Κι αυτό γιατί θα τεθεί ζήτημα κυβερνητικής νομιμοποίησης, ενώ είναι πολύ πιθανή η πρόταση μομφής από τη μείζονα αντιπολίτευση. Δεδομένων όλων αυτών, μετράει αλλιώς και ο νέος εκλογικός χρόνος.Και πάνω στα βασικά σενάρια για το πότε θα τοποθετηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές, θα οικοδομήσουν τη στρατηγική τους οι πολιτικές δυνάμεις. Πρώτα και κύρια,βέβαια,το Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο σενάριο εκκινεί από την κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών (μη επικύρωσή της) και από τις μηδενικές αντοχές που θα μπορεί να επιδείξει η κυβέρνηση πλέον. Με αυτό ως δεδομένο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει:

·       Να εξαπολύσει μια μεγάλη ιδεολογική επίθεση στη ΝΔ,υπογραμμίζοντας τη διαιρετική τομή Αριστεράς – Δεξιάς.

·       Να αξιοποιήσει την πρόσφατη παροχολογία και να την αναδείξει ως επιτυχία της κυβέρνησής του. Και βεβαίως να προκηρύξει αμέσως, την άνοιξη, εκλογές.

Το άλλο σενάριο προβλέπει πολλαπλές εκλογές τον Μάιο,όταν και θα έχει προλάβει η κυβέρνηση να ανασχηματιστεί.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λένε στην κυβέρνηση, θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχυθούν οι απώλειές του στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ η μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων –σύμφωνα με μια ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου– θα ευνοήσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα που ποντάρει στο ότι, στο τέλος, η δεξαμενή των αναποφάσιστων ή δυσαρεστημένων θα ψηφίσει με «αντιδεξιά» ανακλαστικά.

Στο σενάριο του Μαΐου θα έχουν προχωρήσει η σκανδαλολογία, η συγκρότηση συμμαχιών σε μια σειρά τοπικών κοινωνιών και επίσης θα έχει εδραιωθεί, σύμφωνα με μια ανάγνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο νέος πόλος – ακόμη κι αν περάσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Το σενάριο διενέργειας εκλογών στο τέλος της τετραετίας είναι το πιο μακρινό και είναι αυτό που θέλει περισσότερο από όλα ο ίδιος ο Τσίπρας. Εδώ, με δεδομένο πως οι κάλπες για τις ευρωεκλογές θα έχουν στηθεί τον Μάιο, υπάρχει η αίσθηση πως η δυσαρέσκεια του κόσμου θα έχει κατευθυνθεί εκεί και άρα οι εθνικές εκλογές θα λάβουν αμιγώς πολιτικά και διαιρετικά χαρακτηριστικά.

Το σενάριο αυτό βρίσκει συμμάχους όσους πιστεύουν πως ο χρόνος είναι επαρκής για να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το αριστερό του αποτύπωμα στην εξωτερική και κοινωνική πολιτική, ότι θα έχουν προλάβει να αφομοιωθούν οι διαφορές του από τη Νέα Δημοκρατία, η χώρα επίσης θα έχει βγει στις αγορές και άρα στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου του 2019 ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να κάνει έναν μεγάλο απολογισμό τετραετίας, και μάλιστα χωρίς τον Πάνο Καμμένο στο πλευρό του – δηλαδή με τους 53 στο πλευρό του, για την ακρίβεια.

Υπάρχουν βέβαια φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν πως οι κάλπες τόσο μακριά θα είναι καταστροφικές, αφού θα έχει παγιωθεί και πιθανότατα θα ανοίξει κι άλλο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που θα καταγράψουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, και επίσης κανείς δεν θα θυμάται έως τότε το πακέτο παροχών του Δεκεμβρίου του 2018.

Όπως δείχνουν πάντως τα πράγματα, όποτε και αν διεξαχθούν οι εκλογές, το πιθανότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει. Σημασία θα έχει το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa