Οικονομία

Θα υπάρξει αύξηση πάνω από 5% του ΑΕΠ σε Ελλάδα και Κύπρο το 2021

Σύμφωνα με μια νέα γερμανική γνωμοδότηση διαφόρων Ινστιτούτων θα υπάρξει φέτος μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,9% και του κυπριακού κατά 1,9% αλλά προβλέπει αύξηση το 2021.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εκτίμηση των πέντε σημαντικότερων γερμανικών ινστιτούτων έρευνας της οικονομίας η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει σοβαρή ύφεση στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην καθιερωμένη Εαρινή Έκθεση προβλέπουν για φέτος μια μείωση του γερμανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 4,2%.

Ενώ για τον επόμενο χρόνο αναμένουν αύξηση της τάξεως του 5,8%. Πέραν αυτού όμως η Γερμανία είναι σύμφωνα τους οικονομολόγους καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την κρίση. Η οικονομική κατάσταση της χώρας επιτρέπει στο κράτος να πάρει εκτεταμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού για εταιρείες και νοικοκυριά.

Η έκθεση για την Ελλάδα προβλέπει για φέτος οπισθοχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,9% αλλά για τον επόμενο χρόνο αύξηση της τάξεως 5,1%.

Σχεδόν ήπιες θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού για την Κύπρο. Σύμφωνα με τους γερμανούς επιστήμονες η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί μόλις στο 1,9% φέτος, ενώ για τον επόμενο χρόνο η Λευκωσία θα μπορεί να αναμένει αύξηση της οικονομίας της κατά 5,6%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα θα πρέπει να αναμένεται η αύξηση της κατά 0,9% στα 18,1% για να πέσει τον επόμενο χρόνο στο 17,0%. Και στην Κύπρο θα αυξηθεί η ανεργία φέτος στο 7,5% από 7,0% πέρυσι, για να μειωθεί τον επόμενο χρόνο στα 6,3%.

Πηγή: DW

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa