Άρθρα

Θα φανεί στο χειροκρότημα…

Αυτός ο λαός ο μικρός ο μέγας, όπως λέει και ο ποιητής, έχει ακούσει τα τελευταία χρόνια λόγια ευχάριστα, λόγια πολλά, που τον γαλούχησαν να ζει σε μια αυταπάτη.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα συνέβησαν στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Εκεί που οι πολίτες ενοχλήθηκαν από τη σκληρή αλήθεια που τους είπε ο Κώστας Καραμανλής και πείστηκαν από το αφήγημα του Γιώργου Παπανδρέου, που έμεινε στην ιστορία με το «λεφτά υπάρχουν», και έπεσαν στη φάκα των μνημονίων.

Το ίδιο συνέβη και όταν χρειάστηκε να επιλέξουν μεταξύ ενός πολιτικού που θα έσκιζε τα μνημόνια
και θα έφερνε την Ελλάδα στα χρόνια του… 2004 και ενός πολιτικού, του Αντώνη Σαμαρά, που τους
υποσχόταν ανηφόρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις εκλογές του 2019, κατάφερε να πείσει τους Έλληνες με ένα πρόγραμμα που δεν ξεχείλιζε από υποσχέσεις, αλλά ήταν σε γενικές γραμμές ρεαλιστικό, και εκμεταλλεύτηκε φυσικά και την οργή των πολιτών για μια σειρά από συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και τιμώρησε. Ίσως όχι αρκετά, αλλά τόσο όσο για να μην αποκτήσει η επερχόμενη κυβέρνηση χαρακτηριστικά αλαζονείας.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, αφού αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία σε επίπεδο υγειονομικό, καλείται να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Πριν καν κλείσει χρόνο στη διακυβέρνηση
του τόπου, στην ουσία καλείται να  αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας από τη μια και της προστασίας των εργαζομένων από την άλλη.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν είναι εύκολα. Ούτε αποτελούν τη λύση που είχε ο καθένας για λογαριασμό του. Είναι ένα σχέδιο, δύσκολο στην εφαρμογή του, καθώς απέναντί του έχει ανθρώπους και όχι ρομπότ. Πολίτες που έχουν στο DNA τους το ελάττωμα να ξεχνούν.

Και γρήγορα θα ξεχάσουν ότι από αυτήν την περιπέτεια βγήκαμε, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ζωντανοί και με ελάχιστες (αλλά επώδυνες) απώλειες.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι έτοιμοι εύκολα να ακούσουν πάλι… Σειρήνες που θα τους υπόσχονται διάφορα, μιλώντας και πάλι για την «επάρατη Δεξιά». Θα επανέλθει το σενάριο που μου έλεγε παλιός πολιτικός της Κεντροδεξιάς, ότι «εμείς, παιδί μου, είμαστε αυτοί που έχουμε μια μερσεντές. Το κακό είναι ότι την παραλαμβάνουμε μετά από βόλτα που την έχουν κάνει έφηβοι. Και προσπαθούμε να την
πάμε για σέρβις και να κάνουμε τις επιδιορθώσεις για να βγει και πάλι στον δρόμο. Αυτή είναι η μοίρα
της παράταξής μας».

Γι’ αυτό και πρέπει το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός να «τρέξει» χωρίς αγκυλώσεις, καθυστερήσεις και γκρίζες ζώνες, ώστε γρήγορα να πάρει μπροστά η οικονομία. Διαφορετικά θα θυμηθούμε ξανά τραγούδι της επίκαιρης Πρωτοψάλτη, και αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa