Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Θεέ μου, τι θα δούμε…

«Θεέ μου, τι σου κάναμε» είναι ο τίτλος μιας γαλλικής κινηματογραφικής κωμικής ταινίας, που έσπασε ρεκόρ εισπράξεων. Το θέμα της ταινίας γνωστό. Ένας πατέρας παντρεύει τις κόρες του με «ξένους» γαμπρούς.

Στα καθ’ ημάς, μια παράφραση του τίτλου της ταινίας σε «Θεέ μου, τι θα δούμε…» και τη νέα χρονιά.

«Θεέ μου, τι θα δούμε…» συμμετέχοντες, νυν βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος, να προσχωρούν στον έτερο συγκυβερνήτη με στόχο τη στήριξή του και παράλληλα τη δική τους στήριξη, μέσα από τα ψηφοδέλτιά του, ως υποψήφιοι βουλευτές;

Αποστασία, πολιτική επιβίωση, ρεζίλια της πολιτικής ουδόλως τους ενδιαφέρουν οι χαρακτηρισμοί που ακούγονται. Άπαντες όλοι, που θα έλεγε και ο Αλέφαντος, ξεγραμμένοι δεδομένου ότι η εκλογή τους αδύνατη και ο ρόλος τους ως «χρήσιμοι ηλίθιοι» τελειωμένος.

Αποδυναμωμένοι, δακτυλοδεικτούμενοι και στιγματισμένοι, θα πεταχτούν οσονούπω στον Καιάδα της πολιτικής.

«Θεέ μου, τι θα δούμε…» μια «πλειοψηφία τσέπης» να ψηφίζει, κατά δήλωσή της, μια εθνικά επωφελή συμφωνία και επικύρωσή της, και οι λοιπές αντιπολιτευτικές δυνάμεις να απέχουν; Τόσα χρόνια, τόσοι πρωθυπουργοί δεν την είδαν να την φέρουν για ψήφιση, και τώρα «άρον-άρον» να ψηφιστεί από «συρραφή» οριακού αριθμού βουλευτών;

Γνωρίζουν οι υπογράφοντες τη συμφωνία ότι θα μείνουν στην ιστορία;

«Θεέ μου, τι θα δούμε…» προϊόντος του εκλογικού χρόνου, στην παρουσίαση των ειδήσεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας θα ακολουθηθεί κατά το δοκούν. Η τρίχα θα γίνεται τριχιά, οι κατσαρίδες και τα ράντζα στα νοσοκομεία θα επανέλθουν στις οθόνες των τηλεοράσεων και οι «αβανταδόροι» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα πιάνουν καθημερινά στασίδι στα πρωινάδικα και βραδινά πολιτικά σόου.

Δικαστικές διώξεις, γίδες στις πλάτες πολιτικών, θα ακούσουμε και θα δούμε σε όλα τα δελτία των ειδήσεων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ξεκατίνιασμα θα πιάσει «κόκκινο» και οι τιμές κάθε «τρολ» θα κυμαίνονται από 0,60 έως διορισμό στο Δημόσιο! Θα γεμίσουμε από κουκουλοφόρους μάρτυρες, ενώ για τους «προστατευόμενους» πολίτες καμία μέριμνα!

«Θεέ μου, τι θα δούμε…» στην Αυτοδιοίκηση, με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Δήμαρχοι μειοψηφίας και αντιπολιτεύσεις πλειοψηφίας. Παραιτήσεις εκλεγμένων τοπικών αρχόντων, λόγω αδυναμίας ψήφισης και του πιο απλού δημοτικού έργου, αναμένονται από το τέλος του νέου χρόνου. Πολλοί διαισθάνονται ότι δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα από τα ευτράπελα που θα ζήσουμε στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο. Η αποδρομή που ξεκίνησε με τις αναρίθμητες γραφικές υποψηφιότητες.

«Θεέ μου, τι θα δούμε…» με τη στοχοπροσήλωση των πολιτικών μας κομμάτων στον λαϊκισμό, στην εμμονή στην κατοχή της εξουσίας, στην αδυναμία υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και στη διανομή φρούδων ελπίδων στους πολίτες.

«Θεέ μου, τι θα δούμε…» με τις επιλογές, από το εκλογικό σώμα, αξιωματούχων για τη Βουλή, την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση. Θα κυριαρχήσουν πάλι οι αστρολόγοι, οι αστέρες της τηλεόρασης και του lifestyle, οι ασόβαροι που υπόσχονται τα πάντα και ενδιαφέρονται για «καρέκλες» και άλλα παρόμοια;

«Θεέ μου, τι θα δούμε…» τη νέα εκλογική χρονιά που διανύουμε!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa