Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Θεέ μου, τι καλοκαίρι ζούμε!

Ζούμε ένα παράξενο, πρωτόγνωρο, σοκαριστικό καλοκαίρι. Με το μυαλό να γυρίζει σαν εκκρεμές στην καραντίνα, στην απομόνωση, στην αποξένωση, στο φόβο πολέμου, σε γεγονότα επικίνδυνα, σε φάσεις περισυλλογής, αναζήτησης ψυχής και εγκλωβισμού σε διαπιστώσεις διλημματικές.

Ζούμε ένα καλοκαίρι, αναζητώντας όχι τις όμορφες παραλίες και αξέχαστες διακοπές, αλλά τους πιθανούς συμμάχους μας και τους τρόπους αποτροπής και αποκλιμάκωσης της Τουρκικής επιθετικότητας.

Ζούμε ένα καλοκαίρι, το πρώτο καλοκαίρι, με κοινωνική αποστασιοποίηση, βιώνοντας συνθήκες βίαιης τρομοκράτησης από τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις και αδυναμία χάραξης στόχων και όρων της κοινωνικής και πολιτικής συνύπαρξής μας.

Ζούμε ένα καλοκαίρι όπου ακόμη και η πιο καλπάζουσα φαντασία, ωχριά, απέχει από την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα πιο σκληρή και πιο επώδυνη από την πιο ευφάνταστη μυθοπλασία.

Ζούμε ένα καλοκαίρι με το βλέμμα στραμμένο στις άλλες δύο εποχές του χρόνου που ακολουθούν, με μια κοινωνία να αναζητά τη νέα ταυτότητα προέλευσης της και με πολλαπλάσιο αριθμό τροφίμων Πρυτανείου.

Ζούμε ένα καλοκαίρι όπου τα πολιτικά κόμματα «τροχίζουν» τα μαχαίρια, για τον δεύτερο γύρο της πολιτικής ζωής. Νεφελοβατούν ιδεολογικά, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη της δικής τους ύπαρξης και γαία πυρί μειχθήτω για τη χώρα.

Ζούμε ένα καλοκαίρι όπου για πρώτη φορά, έχουμε από επίσημα χείλη τη διαπίστωση, ότι στην πολιτική το μέλλον είναι γένους θηλυκού. Όσες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Ζούμε ένα καλοκαίρι όπου η κανονικότητα του, νοηματοδοτείται διαφορετικά από τον εκάστοτε λήπτη, τον καθένα μας χωριστά.

Ζούμε ένα καλοκαίρι όπου οι ιντερνετικές επιχειρήσεις έχουν την τιμητική τους. Χιλιάδες σεμινάρια για να αλλάξουν τα οικονομικά κάθε επιχείρησης. Στους παλαιότερους, μας θυμίζουν, τα video clubs που γέμισαν τις γειτονιές και τα σουβλατζίδικα.

Ζούμε ένα καλοκαίρι, με κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και καταστήματα τουριστικών σουβενίρ. Οι άλλοτε κερδοφόρες επιχειρηματικές ιδέες Rooms to let και Airbnb έριξαν για φέτος αυλαία. Του χρόνου πάλι και να δούμε αν θα ξαναδούμε και πανηγύρια!

Ζούμε ένα καλοκαίρι όπου η μόνη επανάληψη που βλέπουμε είναι αυτή των δεκάδων πυρκαγιών στην καθημερινή επικαιρότητα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές και αναγκάζοντας προληπτικά τις εκκενώσεις ακόμη και παιδικών κατασκηνώσεων.

Ζούμε ένα καλοκαίρι που στις τηλεοπτικές μας οθόνες βλέπουμε σκηνές από διαστημικές ταινίες, που διαδραματίζονται δίπλα μας. Μάσκες, γάντια, αποστάσεις, ακόμη και στην ηλιοθεραπεία. Πάντα σε απόσταση ασφαλείας, καθόμαστε σε μαξιλαράκια, σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εύθυμες βραδιές κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι.

Ζούμε ένα καλοκαίρι όπου παγκόσμια κυριαρχεί η βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και στον ναό της Δημοκρατίας ακούμε πολιτικό, να αυτοπροσδιορίζεται με πρόσωπο που έζησε πριν από εβδομήντα χρόνια! Και το χρησιμοποίησε και ως ιδεολογικό υπερόπλο.

Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες, να ζήσουν ένα πολύ καλό Αυγουστιάτικο διάλειμμα!

Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa