Σε πρώτο πλάνο Συνεντεύξεις

Θεοδωράκης στο «Π»: Θα βρούμε καινούριους συμμάχους

Σταύρος Θεοδωράκης

«Ελάτε να ξαναγνωριστούμε», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της τετράμηνης εκστρατείας σε «βουνά, πλαγιές, χωριά και πλατείες» που ξεκινάει ο Σταύρος Θεοδωράκης, έχοντας αποφασίσει να πορευτεί αυτόνομα και με στόχο να προσελκύσει ένα ποσοστό από τη «δυνητική ψήφο» του 9% που έδωσε στο κόμμα της Σεβαστουπόλεως η πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, με αποκλειστική του δήλωση στο «Π», στέλνει μήνυμα ότι θα γυρίσει κάθε γωνιά της χώρας, συζητώντας λύσεις για την Οικονομία, την Παραγωγή, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και τη Δημοκρατία.

«Πολιτική δεν είναι μόνο η Βουλή. Πολιτική δεν είναι μόνο η Αθήνα. Πολιτική δεν είναι μόνο οι ιδέες. Πολιτική είναι οι άνθρωποι, τα προβλήματα, οι λύσεις. Και αυτός ο χειμώνας, ένας μουντός πολιτικά χειμώνας, επιβάλλει σε όλους μας να είμαστε συνεχώς ανάμεσα στον κόσμο. Και αυτό θα κάνουμε. Μόνο που θα το κάνουμε και σε άγονες περιοχές. Σε πόλεις και χωριά όπου δεν προλάβαμε να πάμε στις τελευταίες εκλογές, σε πόλεις και χωριά όπου δεν ακούγεται δυνατά η φωνή μας. Ραντεβού, λοιπόν, στην άλλη Ελλάδα», τονίζει ο κ. Θεοδωράκης.

Ο 53χρονος δημοσιογράφος καλεί τα στελέχη του κόμματος να αγωνιστούν για να αποδείξουν τη χρησιμότητα του Ποταμιού στον πολιτικό βίο και στην κοινωνία, ενώ διατρανώνει ότι «θα βρούμε καινούργιους συμμάχους σε όλη τη σιωπηλή Ελλάδα, που αγανακτεί και αγωνιά».

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Τις επόμενες εβδομάδες, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μαζί με στελέχη του Ποταμιού, θα βρεθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Χίος κ.ά.), προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στα hot spots αλλά και να συνομιλήσει με τις τοπικές κοινωνίες, σε μια περίοδο που όλα δείχνουν ότι απειλείται με έκρηξη. «Υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών;», είναι το ερώτημα που θέτει η Σεβαστουπόλεως και ζητά «γοργά βήματα στην εξαγγελθείσα αναδιανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια».

Οικονομία – Προϋπολογισμός: «Αποτελεί τη συνέχεια του αδιέξοδου δρόμου που επιλέγει η κυβέρνηση και οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία σε μια αδιάκοπη “κούρσα προς τον πάτο”. Η συνταγή έχει, πλέον, γίνει πατέντα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Τσουνάμι νέων φόρων, για να συντηρείται και να μεγεθύνεται το τέρας του κομματικού κράτους». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει ο καθηγητής του ΕΜΠ και στέλεχος του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Γκράβας, τον Προϋπολογισμό του 2017 που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Πρόθεση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι να εξηγήσει ότι «τα χρήματα αυτά δεν πάνε για τους ανέργους, δεν πάνε για να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια, δεν πάνε στην υγεία, δεν πάνε στην οικογένεια και δεν πάνε στην έρευνα, αλλά πάνε, κυρίως, στη συντήρηση του κομματικού κράτους». Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της τετράμηνης εκστρατείας προγραμματίζεται μία σειρά εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, με στόχο να ακουστούν προτάσεις για την οικονομία.

Τουρκία – Αλβανία: Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν κρύβει την ανησυχία του για την κορύφωση των προκλήσεων από την Τουρκία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Αλβανία του Έντι Ράμα. Άποψη του 53χρονου πολιτικού αρχηγού είναι ότι «η Ευρώπη πρέπει να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν και όχι η Ελλάδα, που έχει ανοιχτό μέτωπο στην Κύπρο και το Μεταναστευτικό, που απειλεί τα νησιά μας, αλλά και για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης». Γι’ αυτό και με το περιβόητο βανάκι του κόμματος σχεδιάζει μια σειρά στοχευόμενων περιοδειών σε Ήπειρο και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, επιδιώκοντας να «συστηθεί» με τους κατοίκους αυτών των περιοχών που –κακά τα ψέματα– μέχρι σήμερα δεν είχαν προσωπική επαφή με το Ποτάμι.

Αποχωρήσεις στελεχών

Στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν πως το γεγονός ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να είναι στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα δίνει στο Ποτάμι ένα χρονικό διάστημα να γιατρέψει τις πληγές του. Πληγές που άνοιξαν από τις διαγραφές των Χάρη Θεοχάρη – Ιάσονα Φωτήλα και την ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου από την Κ.Ο. του κόμματος, ενώ και σε επίπεδο στελεχών καταγράφονται αποχωρήσεις (κυρίως στην περιφέρεια).

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βλέπει πίσω από τις κινήσεις των… ανταρτών βουλευτών (πρώην του Ποταμιού) υπόγειες συναλλαγές με τα άλλα κόμματα και δεν κρύβει τον εκνευρισμό του. «Είναι προφανές ότι χρεώνομαι προσωπικά την ένταξη στα ψηφοδέλτια προσώπων που το μόνο το οποίο, τελικά, τους νοιάζει είναι η καρέκλα και ο μισθός. Και τρέχουν (φευ!) σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα τους τα εξασφαλίσουν», σχολίασε μετά την αποχώρηση της κυρίας Μάρκου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή του για αυτόνομη πορεία: «Οι πιέσεις των παλιών συστημάτων δεν θα μας κάνουν να αλλάξουμε πορεία. Δεν θα μας ενσωματώσουν».

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι σε φάση αυτονόμησης βρίσκεται και ο Σπύρος Λυκούδης, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής να μιλά ανοιχτά για προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ποτάμι, «το οποίο δεν κατάφερε, λόγω και δικών του ευθυνών, να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη αναγεννητική προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημοκρατικού και μεταρρυθμιστικού χώρου». Ο ίδιος, πάντως, απαντά ότι «υπάρχει και το σπίτι μας, αν δεν εμφανιστούν οι αναγκαίες πολιτικές επιλογές».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 26/11

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa