Στις πολιτικές της κυβέρνησης για την μείωση της ανεργίας αναφέρθηκε η υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Η υπουργός εργασίας τόνισε ότι ήταν πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να παρέμβει για να πετύχει την δραστική μείωση της ανεργίας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τον Απρίλιο η ανεργία μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από την εποχή που παρέλαβε η κυβέρνηση και σημείωσε ότι η μείωση αυτή δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή υπόθεση.

Η υπουργός εργασίας τόνισε ότι η πτώση της ανεργίας οφείλεται στη συντονισμένη δουλειά που κάνει η κυβέρνηση, με τους ελέγχους από το ΣΕΠΕ. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει «τιτάνιες προσπάθειες» για να στήσει στα πόδια του το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο έπασχε από πολλές παθογένειες. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια το σύστημα».

Στη συνέχεια έκανε απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων του υπουργείου της και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης, στη δημιουργία διαδικτυακού κόμβου για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με εργασιακά θέματα, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως ένας άλλος στόχος είναι η αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους, αναφέρθηκε στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης και προανήγγειλε ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία. Επίσης ανακοίνωση την ίδρυση δικτύου για την κοινωνική προστασία. Έκανε λόγο για την αναδιοργάνωση του ΟΓΑ, το οποίο, όπως είπε, θα βάλει «τέλος στις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος». Χαρακτήρισε πυλώνες του κοινωνικού κράτους τον ΕΦΚΑ, το νέο ΟΓΑ, τον αναβαθμισμένο ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ.

Ο πρωθυπουργός

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι η επιλογή να δοθούν θέσεις ευθύνης σε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν , παράγει αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε, η ανάκαμψη έχει, ήδη, αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα όχι μόνο σε επίπεδο αριθμών και μεγεθών, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.  «Να δώσω ένα παράδειγμα της εικονικής ανάκαμψης και της πραγματικής, τί θεωρούν τα μέσα ενημέρωσης θετική είδηση και τι εμείς. Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης. Και να επισημάνω ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν από μόνα τους. Πίσω τους κρύβεται μια εργώδης προσπάθεια σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιτροπείας. Το ποσοστό της ανεργίας είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο, μάλιστα, για μείωση της ανεργίας των νέων κατά 10 ποσοστιαίες  μονάδες. «Έχουμε για το 2017 θετικό ισοζύγιο 256.000 νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για ρεκόρ 16ετίας. Πρόσθεσε ότι από τον Φλεβάρη του 2015 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας, ωστόσο, έσπευσε να τονίζει ότι «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δε νομίζω ότι είναι υπερβολή να πω ότι ο πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάπτυξη της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη. Δεν έβρεξε ούτε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε σχεδιασμό που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας, όχι μόνον των νέων, αλλά και αυτό της φυγής των νέων.  Αφορούν και τον πυρήνα της ανεργίας, τους μεγαλύτερους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων που δεν δίνουν χρήματα σε μεσάζοντες μέσω αέναων καταρτίσεων που είχαν στόχο τη δημιουργία στρατού πολιτικά εξαρτημένων εργαζόμενων. Πάνω από το ένα τρίτο, ιδιαίτερα στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που περιλαμβάνουν και κατάρτιση, βρίσκουν δουλειά αμέσως μετά και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός».

Το μήνυμα της επίσκεψης στο υπουργείο εργασίας

Με την επιχειρούμενη, έστω και συμβολική, έξοδο στις αγορές και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο εργασίας, το Μαξίμου ευελπιστεί να στείλει δύο θετικά μηνύματα τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Το πρώτο θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη ότι έξοδος από τα μνημόνια πλησιάζει, ενώ το δεύτερο απευθύνεται στην καθημερινότητα, δηλαδή στις εργασιακές σχέσεις, την ανεργία, στη μαύρη, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε νωρίς το πρωϊ στο υπουργείο εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου τον υποδέχθηκε η Έφη Αχτσιόγλου με ένα φιλί.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με την υπουργό, Έφη Αχτσιόγλου, τις αναπληρώτριες υπουργούς, Θεανώ Φωτίου και Ράνια Αντωνοπούλου, τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, καθώς και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου.

 

 

Σχολιάστε ...