Άρθρα

Θετικό μήνυμα

Η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ περιείχε σημαντικές καλές ειδήσεις για τις επιχειρήσεις, με τη μορφή εξαγγελιών οι οποίες, στον βαθμό που θα εφαρμοστούν, θα δώσουν νέα ώθηση, τόσο στην αγορά όσο και συνολικά στην οικονομία.

Η μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2020,η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση, η έκπτωση στις δαπάνες για ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτιρίων, η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η θέσπιση υπεραποσβέσεων για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις είναι μέτρα που έχουν επανειλημμένα προτείνει τα Επιμελητήρια αλλά και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Η εφαρμογή τους, σε συνδυασμό και με το μέτρο της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες έως το 2023, θα δώσει οξυγόνο σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την παραγωγικότητα της εργασίας, θα τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ανάσα στους πολίτες και στην πραγματική οικονομία θα δώσουν και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, όπως είναι η καθιέρωση της νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η μείωση του φόρου στα νέα αγροτικά οχήματα, η θέσπιση κινήτρων για τις ηλεκτρονικές πληρωμές κ.ά.

Η υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών θα πρέπει, βεβαίως, να συνδυαστεί με αποτελεσματικές δράσεις, για τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να δίνει το μήνυμα της δημοσιονομικής συνέπειας και υπευθυνότητας στις αγορές, αλλά και στους εταίρους της.

Εξίσου σημαντική πρόκληση, για την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι η μεγέθυνση του παρονομαστή, δηλαδή η επιτάχυνση της ανάπτυξης, μέσα από την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων και νέων επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί η φορολογητέα ύλη και να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.

Θετικά μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, με τις εξαγγελίες για απεμπλοκή και προώθηση σημαντικών επενδύσεων, επιτάχυνση μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, όπως της ΔΕΠΑ και των ΕΛ.ΠΕ., απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και διευκόλυνση της εγκατάστασης των επιχειρηματικών πάρκων, για την ίδρυση Μητρώου Υποδομών και τη διαμόρφωση Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, με καθορισμένες χρήσεις, συντελεστές δόμησης και ιδιοκτησίες, αλλά και για την προώθηση του Ψηφιακού Κράτους.

Υιοθετώντας μια υπεύθυνη και ταυτόχρονα φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζοντας μια γενναία στρατηγική μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κάνει το μεγάλο βήμα εξόδου από την κρίση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ φαίνονται να υπηρετούν ακριβώς αυτή την προσπάθεια. Αναμένουμε, λοιπόν, τη συνεπή εφαρμογή τους στο επόμενο διάστημα, ώστε το όφελος για την οικονομία και τους πολίτες να γίνει ταχύτερα ορατό.

του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa