Πολιτική Συνεντεύξεις

Θεόδωρος Καράογλου στο «Π»: Η κυβέρνηση έχει άσους στο μανίκι, κανείς απροστάτευτος

Την ευκαιρία που προσφέρει η διοργάνωση του Thessaloniki Helexpo Forum, ώστε να γίνει μια εις βάθος συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας και τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά και το γεγονός ότι και φέτος η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει σημείο αποτύπωσης της πορείας της χώρας τον επόμενο χρόνο, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο «Π» ο υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και Θράκη, Θεόδωρος Καράογλου.

Η Θεσσαλονίκη φέτος δεν έχει 85η ΔΕΘ, έχει όμως για πρώτη φορά ένα μεγάλο πολιτικό-οικονομικό φόρουμ. Γιατί κρίθηκε απαραίτητη αυτή η διοργάνωση; Τι προσφέρει στην πόλη;

Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί το εκθεσιακό σκέλος της 85ης ΔΕΘ ήταν μια πράξη ευθύνης, η οποία επιβλήθηκε από το αυξημένο φορτίο της πανδημίας και ορίστηκε από την κοινή λογική. Στο πλαίσιο αυτό, με το Thessaloniki Helexpo Forum, εκκινούμε για πρώτη φορά τον διάλογο για τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και μέσα από 23 διαφορετικά πάνελ θα συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα και τις προκλήσεις της. Η συμμετοχή συναδέλφων υπουργών, εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρηματικών φορέων, συνδέσμων, επιχειρήσεων, στελεχών της Αυτοδιοίκησης και θεσμικών παραγόντων θα καταστήσει και φέτος τη Θεσσαλονίκη σημείο αποτύπωσης της πορείας της χώρας τον επόμενο χρόνο.

Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ευκαιρία;

Χαρακτηρίζεται ως ευκαιρία, γιατί είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο η Ελλάδα επιχειρεί μια νέα μεγάλη αρχή. Συνολικά θα λάβουμε 72 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη χώρα μας να αποκτά τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για την επανεκκίνηση της ζώσας οικονομίας, την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης, την ενίσχυση των εξαγωγών, την αύξηση των επενδύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου το οποίο θα βάζει τέλος στην εξάρτηση της εθνικής μας οικονομίας από τον τουρισμό. Εξυπακούεται ότι η Μακεδονία και η Θράκη θα λάβουν και θα αξιοποιήσουν το κομμάτι που τους αναλογεί, με το μέλλον να είναι ιδιαίτερα ευοίωνο για τη Βόρεια Ελλάδα.

Η πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό της ύφεσης το 2020 δείχνει ότι αυτό είναι υψηλό (15,2%). Σας ανησυχεί; Οι εφεδρείες και τα πολεμοφόδια για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αρκούν;

Να είστε σίγουρος πως η κυβέρνηση έχει «άσους στο μανίκι», προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση, και τις απαιτούμενες εφεδρείες να αντεπεξέλθει στις πρόσκαιρες δυσκολίες. Χάρη στη σωστή προεργασία που κάναμε, η ελληνική οικονομία αντέχει, γεγονός που μας έδωσε τη δυνατότητα να βρεθούμε από την πρώτη στιγμή δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη, εφαρμόζοντας ένα δυναμικό πακέτο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας. Με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε απαντούμε στις προκλήσεις της εποχής, τηρώντας τη δέσμευση ότι κανένας συμπατριώτης μας δεν θα μείνει απροστάτευτος».

Έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα για τη Β. Ελλάδα;

Οι μεγαλεπήβολες επενδύσεις της Pfizer και της Cisco αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΘ, που αναβαθμίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο πιο σύγχρονο της Μεσογείου, είναι ορισμένες από τις έμπρακτες αποδείξεις ότι η Βόρεια Ελλάδα μεταβάλλεται σε μια ιδιαίτερα φιλική και ελκυστική περιοχή για ξένους και Έλληνες επενδυτές. Ενισχυτικό είναι ακόμη το γεγονός ότι στη Βόρεια Ελλάδα μεταφέρεται το κέντρο βάρους των μεγάλων έργων της χώρας. Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς «Thess Intec», η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, το Μετρό Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού («Fly Over»), η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», η ολοκλήρωση των κάθετων συνδέσεων της Εγνατίας Οδού, η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ μαρτυρούν πως η Μακεδονία και η Θράκη αφυπνίζονται και βρίσκονται ψηλά στην ιεράρχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Υπάρχει κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας και η λέξη «πόλεμος» ακούγεται πολύ πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν. Σας ανησυχεί αυτή η στάση;

Η Ελλάδα έχει το σθένος, την υποδομή και τη δύναμη να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ανεξαρτησία, όποτε και αν χρειαστεί. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία… Όσο και αν ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ο ίδιος να γίνει σύγχρονος Σουλτάνος, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να δώσουν δυναμική απάντηση σε όσους επιβουλεύονται ελληνικά εδάφη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa