Slider Πολιτική Συνεντεύξεις

Θεόδωρος Ρουσόπουλος στο «Π»: Αυτοδυναμία ΝΔ με ευρύτερες συναινέσεις

Αισιόδοξος για μια ευρεία νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία εμφανίζεται ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στο «Π», ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη και για ευρύτερες συναινέσεις σε μείζονα ζητήματα.

Υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει έναν μετριοπαθή λόγο, αλλά, την ίδια ώρα, η ΝΔ είναι «η μόνη σοβαρή δύναμη στον χώρο της Δεξιάς».

Όσο για την επανάκαμψή του στο «γαλάζιο» στερέωμα, υπογραμμίζει ότι η απόφασή του υπαγορεύθηκε τόσο από τη διάθεσή του να προσφέρει, όσο και από την επιθυμία του για «ηθική αποκατάσταση» μετά τις οξείες επιθέσεις που είχε δεχθεί το 2008.

Η ΝΔ κατήγαγε μια μεγάλη και καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές και είναι στις παρυφές της αυτοδυναμίας. Θεωρείτε ότι αυτή είναι εφικτή; Και πώς θα απευθυνθείτε σε πολίτες που δεν σας ψήφισαν ούτε και τώρα;

Ο μεγάλος στόχος για την παράταξή μας είναι όχι μόνο να πείσει όσους μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές να πράξουν το ίδιο και στις εθνικές εκλογές, αλλά και να πείσουμε τους πολίτες που δεν μας προτίμησαν να συστρατευθούν μαζί μας στον δρόμο για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Η Νέα Δημοκρατία έρχεται για να ενώσει και όχι για να διχάσει τους Έλληνες, όπως έκανε κατά κόρον η απερχόμενη κυβέρνηση. Εμείς θα απευθυνθούμε σε όλους τους συμπολίτες μας χωρίς ταξικές μεροληψίες και διακρίσεις, ζητώντας να μας εμπιστευτούν, ώστε να εφαρμόσουμε αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος: Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, χαμηλούς φόρους, πάταξη της γραφειοκρατίας, προσέλκυση επενδύσεων και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Χωρίς αλαζονεία λοιπόν, θεωρώ πως ναι, εφόσον εργαστούμε σκληρά και με συνέπεια μέχρι την τελευταία μέρα, η αυτοδυναμία είναι εφικτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις σε μείζονα ζητήματα. Πάντοτε, βέβαια, ο τελικός κριτής όλων μας είναι ο λαός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει έναν μετριοπαθή λόγο, όμως υπάρχουν «δεξαμενές» και στα δεξιά, όπως έδειξε η άνοδος του κόμματος Βελόπουλου. Πώς θα κερδίσετε και αυτούς τους ψηφοφόρους;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πράγματι εκφράζει έναν μετριοπαθή και υπεύθυνο πολιτικό λόγο, που όμως ταυτόχρονα αγγίζει τις πατριωτικές ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών και προτάσσει το εθνικό συμφέρον, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στη στάση του ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θεωρώ ότι η παράταξή μας είναι η μόνη σοβαρή δύναμη στον χώρο της Δεξιάς που μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα, ακολουθώντας μια αταλάντευτα φιλοευρωπαϊκή πορεία, χωρίς λαϊκισμούς και στείρα πατριδοκαπηλία.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει εκκρεμότητες, πότε στη Δικαιοσύνη, πότε με τις μετατάξεις στη Βουλή. Και μπορεί η συζήτηση περί «ηθικού πλεονεκτήματος» να είναι άνευ νοήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, σας εγκαλεί για υποκρισία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα 4 χρόνια κατάφερε να ευτελίσει κάθε έννοια «ηθικού πλεονεκτήματος» που αλαζονικά πρόβαλε για τον εαυτό του. Έγινε αντιληπτό ότι καμία ιδεολογία δεν έχει εκ των προτέρων κάποια σχεδόν μεταφυσική ηθική υπεροχή. Το ήθος του καθενός κρίνεται από την καθημερινή του πρακτική και τις επιλογές του.

Η κυβέρνηση λοιπόν υιοθέτησε και εφάρμοσε τα πιο αρνητικά στοιχεία της μεταπολιτευτικής περιόδου, τη ρουσφετολογία, το πελατειακό κράτος, την αναξιοκρατία, και τα ανήγαγε σε βασικούς πυλώνες της πολιτικής της.

Επιπροσθέτως προχώρησε και σε κάτι που καμιά άλλη δημοκρατική κυβέρνηση δεν είχε επιχειρήσει μέχρι τώρα. Στην υπονόμευση του κράτους δικαίου και των θεσμών. Η ηθική κατάπτωση λοιπόν αυτής της υπό παραίτηση κυβέρνησης θα γίνει ακόμη πιο αισθητή σε αυτές τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας, που έχουμε αρχίσει ήδη να βιώνουμε.

Σε προσωπικό επίπεδο, μείνατε 11 χρόνια εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Πώς πήρατε την απόφαση της επιστροφής;

Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από την επιθυμία μου να συνεισφέρω κι εγώ στο μέτρο των δυνάμεών μου σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια της παράταξής μου για αλλαγή νοοτροπίας στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να συμμετάσχουμε όλοι σε αυτό το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Ασφαλώς, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο μιας ηθικής αποκατάστασης μετά από τις άθλιες και συκοφαντικές επιθέσεις που εδέχθην κατά το παρελθόν και για τις οποίες οι μεν αντίπαλοί μου αναγνώρισαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη, οι δε συκοφάντες μου καταδικάστηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Γιατί ένας ψηφοφόρος στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών να βάλει έναν σταυρό στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο; Δεν κάνατε έναν κύκλο στην πολιτική;

Η πολιτική δεν μετριέται με κύκλους ούτε με ατέρμονες κοχλίες, αλλά με το έργο και την προσφορά του καθενός μας. Η ψηφιακή εποχή που ήλθε χάριν δικών μου νόμων, προσφέροντας ατελείωτες δυνατότητες στις τεχνολογίες νέας γενιάς, στην τηλεϊατρική και στο τηλε-εμπόριο, η διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση και η πρώτη δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίων μέσων διαδικτύου με τη συμμετοχή πολιτών από όλη τη χώρα, η αύξηση κατά 300% των εσόδων μιας κρατικής εταιρείας όπως η ΕΡΤ, η ίδρυση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου και φυσικά, πάνω απ’ όλα, μια πορεία που ακόμη και αντίπαλοί μου αναγνωρίζουν ως επιτυχή στη στρατηγική επικοινωνίας, την οποία χάρασσα επί οκτώμισι χρόνια σε αντιπολίτευση και κυβέρνηση, αναδεικνύουν ένα μέρος του δικού μου έργου.

Όταν λοιπόν μπορείς με γνώση και εμπειρία να προσφέρεις και αρνηθείς τη συμμετοχή εφόσον σου ζητήθηκε, τότε μάλλον πρέπει να απαντήσεις πειστικά γιατί αρνήθηκες και όχι γιατί δέχθηκες να συμμετάσχεις.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa