Πολιτική Συνεντεύξεις

Θεόφιλος Ξανθόπουλος στο «Π»: Στον ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμαστε ακόμη χρόνο

«Στην Πλατεία Νέας Σμύρνης έγιναν τα πανηγυρικά αποκαλυπτήρια του κυβερνητικού αυταρχισμού», υποστηρίζει ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Υπό την ιδιότητά δε του τομεάρχη Δικαιοσύνης, για την υπόθεση Κουφοντίνα δηλώνει ότι «είναι θέμα δικαιωμάτων του πολίτη, ενός κρατούμενου πολίτη» και σημειώνει ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, επί του θέματος, είναι «κοινή σε όλη την αντιπολίτευση, πλην της Ελληνικής Λύσης, κάτι που επιμελώς κρύβει η κυβέρνησή».

Δεν διστάζει να αναγνωρίσει ότι «η κυβέρνηση έχει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο», αλλά «πολιτικές επιλογές ραγίζουν το προφίλ της όπως και  αυτό του πρωθυπουργού». Ωστόσο, δέχεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον χρόνο του για να βρει τον βηματισμό του», καθώς «προέρχεται από μία ήττα και μάλιστα σοβαρή».

Τέλος, κρίνει ότι, μπροστά στην αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, «η συνεργασία, συμπόρευση, συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ευθύνη απέναντι στον λαό και την ιστορία».

Η υπόθεση Κουφοντίνα κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Με τη στήριξη που παρέχει το κόμμα σας στον καταδικασθέντα, καταγγέλλεστε ότι «καλύπτετε έναν τρομοκράτη»…

Το θέμα ξεκίνησε από μία μονομερή απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία, παρά τα όσα αναφέρει ο νόμος, που πρόσφατα ψήφισε η ΝΔ, αποφάσισε τη μεταγωγή του Κουφοντίνα σε άλλη φυλακή απ’ αυτήν στην οποία προηγουμένως εξέτιε την ποινή του, πριν δηλαδή μεταφερθεί στις αγροτικές φυλακές. Επομένως, η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε ένα θέμα, το οποίο ρύθμιζε εξαρχής ο νόμος. Έχουμε πει λοιπόν σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι θέμα Κουφοντίνα, είναι θέμα δικαιωμάτων του πολίτη, εν προκειμένω ενός κρατούμενου πολίτη. Να σημειώσω ότι οι καταδικασμένοι είναι πολίτες που έχουν όλα τα δικαιώματα, πλην αυτού της ελεύθερης διάθεσης του εαυτού τους. Ενδιαφέρον πολιτικά είναι το γεγονός ότι όλη η αντιπολίτευση, πλην της Ελληνικής Λύσης φυσικά, αντιδρά στους κυβερνητικούς χειρισμούς, κάτι το οποίο αποκρύπτει η ΝΔ.

Τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη πώς τα κρίνετε;

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κοινωνία «βράζει». Και φυσικά επιστρατεύει το ιδεολόγημα «νόμος και τάξη». Νομίζω ότι στην Πλατεία Νέας Σμύρνης έγιναν τα πανηγυρικά αποκαλυπτήρια του κυβερνητικού αυταρχισμού. Και θέλω να το πω ρητά και ευθέως: Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία ή για μεμονωμένο περιστατικό! Είναι στα πλαίσια της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης, η οποία αδυνατεί να αντιληφθεί την κούραση των πολιτών από τις συνεχείς παλινωδίες της στο θέμα της πανδημίας, το δικαίωμά τους να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, αφού προηγουμένως τηρήσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά και το δικαίωμά τους να αντιδρούν ως πολίτες στις κυβερνητικές επιλογές. Απέναντι στα αιτήματα της κοινωνίας και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αντιτάσσει τα γκλοπ, τον ξυλοδαρμό, τον συνήθη αυταρχισμό της Δεξιάς. Υπενθυμίζω ότι αρχικά ισχυρίστηκε ότι 30 νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και στη συνέχεια, όταν το αυθεντικό βίντεο ανέδειξε την πραγματικότητα, ψέλλισε για ΕΔΕ. Κόλαφο αποτελεί η δήλωση του κ. Αλιβιζάτου ότι η περιώνυμη επιτροπή για τη βία στην αστυνομική δράση, εδώ και έναν χρόνο, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι ανενεργή. Και το αποκορύφωμα… Βουλευτές αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, τσαλαπατώντας τη νομιμότητα και την υποχρέωση τήρησης των προσωπικών δεδομένων, δήλωσαν δημόσια το ονοματεπώνυμο του Πολίτη που εδάρη ανηλεώς, τις πολιτικές του απόψεις, την κοινωνική του δράση, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο αυταρχικής αντιμετώπισης της κοινωνίας.

Και στη συνέχεια είδαμε την Τρίτη χιλιάδες πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας και της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα αυτό. Αλλά και απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες πράξεις βίας, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού. Όπως βέβαια καταδικαστέα είναι και κάθε έκνομη, αυθαίρετη και βίαιη δράση αστυνομικών οργάνων κατά πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν δείχνει να καρπώνεται την όποια κυβερνητική φθορά. Γιατί; Τι φταίει;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο. Βλέπετε, οι εκλογές έγιναν μόλις πριν από ενάμιση χρόνο. Επίσης, πιστώνεται ακόμη την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας κατά την πρώτη περίοδο και, βέβαια, έχει τη σταθερή υποστήριξη των ΜΜΕ, τα οποία με εκπληκτική μονοφωνία στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πλην όμως οι ανεπάρκειες, οι αστοχίες αλλά και οι εσκεμμένες πολιτικές επιλογές «ραγίζουν» το προφίλ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι ποιοτικοί δείκτες των δημοσκοπήσεων καταγράφουν την ευθύνη της κυβέρνησης για τα όσα συσσώρευσε η πανδημία, για την κατάσταση της οικονομίας, την εκτίναξη της ανεργίας κ.λπ.

Τώρα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης. Κατ’ αρχάς, τα δύο κόμματα δεν λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, ό,τι δηλαδή χάνει το ένα, να το εισπράττει το άλλο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από μία ήττα, και μάλιστα σοβαρή, και επομένως θέλει τον χρόνο του για να βρει τον βηματισμό του. Επίσης, η πανδημία, η οποία ουσιαστικά έκλεισε τη Βουλή και περιόρισε τον κόσμο στα σπίτια του, απέκοψε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον φυσικό του χώρο, που είναι αφενός μεν το Κοινοβούλιο και αφετέρου οι μαζικοί χώροι. Τα συνδικάτα, οι γειτονιές, τα πανεπιστήμια είναι «ο πολιτικός μας βιότοπος». Έξω απ’ αυτόν η Αριστερά δεν «αναπνέει». Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι συντρέχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν εισπράττουμε την κυβερνητική φθορά. Τέλος, εξαιτίας της πανδημίας το Συνέδριο μετατέθηκε σε άγνωστο χρόνο, με αποτέλεσμα αυτή η κορυφαία κομματική διαδικασία για ένα κόμμα της Αριστεράς να μην αποτελεί την οριστική λύση για την κατεύθυνση που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς προτείνει συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινό μέτωπο. Πώς κρίνετε την πρόταση;

Εξ ορισμού, η Αριστερά μάχεται για τη δημιουργία της πιο πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, που θα στηρίξει την κοινή προσπάθεια των δυνάμεων της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων κ.λπ. αυτών δηλαδή που στη δημόσια σφαίρα αποκαλούνται «των από κάτω». Αν λάβετε υπόψη και το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, αντιλαμβάνεστε ότι η συνεργασία, η συμπόρευση και η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί και το μέτρο της ευθύνης τους απέναντι στον λαό και την ιστορία.

Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και την κατάσταση ανάγκης που δημιουργεί η πανδημία, υλοποιεί με συνέπεια ένα βαθιά αντιλαϊκό σχέδιο, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αρχικά σε κοινωνικό επίπεδο. Αλλά και σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συντονίσουν το βήμα τους, ανεξάρτητα από τις μεταξύ μας διαφορές. Η απλή αναλογική δίνει, όπως προανέφερα, το μέτρο της ευθύνης μας. Άρα άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο αντίστασης. Το πώς θα γίνει είναι ένα ζητούμενο. Προέχει όμως η διαπίστωση ότι πρέπει να γίνει… Οι ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας μάς καλούν να ανταποκριθούμε.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa