Οικονομία

«Θρίλερ» με την εκταμίευση των 800 εκατ. της υποδόσης

Στην εκταμίευση της διαθέσιμης προθεσμίας πιθανότατα θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ από τον ESM.
Τα νέα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζουν νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τον μήνα Αύγουστο, σε αντίθεση με τον στόχο μείωσής τους κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του περασμένου μήνα.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν οριακή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου από τα 3,917 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με παράλληλη όμως εκρηκτική αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Συγκεκριμένα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων με βασικό τροφοδότη του άμεσους φόρους έκαναν άλμα από το 1,521 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο σε 2,114 δισεκατομμύρια  ευρώ τον Αύγουστο, διαμορφώνοντας τη συνολική οφειλή στα 6,026 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ΑΑΔΕ ανέφερε ένα εντυπωσιακό ράλι επιστροφών φόρου τον Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου και να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης.

Προ ημερών ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όταν ρωτήθηκε σχετικά είχε απαντήσει ότι «υποθέτω ότι θα έχουμε τα στοιχεία Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του μήνα, προκειμένου να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τη δόση στο τέλος Οκτωβρίου».

Ως γνωστόν, η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EwG είναι στις 26 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Κατά την έγκριση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ο ESM είχε ανακοινώσει ότι η υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, Οκτωβρίου, και υπό την προϋπόθεση ότι το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου θα είχε μειωθεί συνολικά κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι υπήρχε η υποχρέωση για κάθε ένα ευρώ δανειακών κεφαλαίων, το δημόσιο να εισφέρει μισό ευρώ ίδιων πόρων για τον σκοπό αυτό.

Από τους φορείς του δημόσιου τομέα, τα μεγαλύτερα «φέσια» στην αγορά εξακολουθούν να βάζουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, με συνολικές οφειλές 2,309 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 6 δισεκατομμύρια περισσότερα από τον Ιούλιο. Από αυτά ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1,109 δισεκατομμύρια ευρώ και τα νοσοκομεία 558 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέρχονται σε 335 εκατομμύρια ευρώ.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER