Πολιτική

Θυσία πέντε υπουργών στο βωμό του «συμφώνου συμβίωσης μέχρι τέλους» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα της κυβέρνησης. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου καταστρώνουν τα σχέδιά τους για τη φθινοπωρινή αντεπίθεση, προκύπτουν νέοι απρόσμενοι «πολιτικοί πονοκέφαλοι» για τον πρωθυπουργό και δη από κορυφαίους υπουργούς και στελέχη πρώτης γραμμής.

Του Γιάννη Παργινού

Μετά το άγριο σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση για την αριστεία και τη σημαία στα σχολεία, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, προέκυψε και ενδοκυβερνητική κόντρα με επίσημη διαφοροποίηση του υπουργού άμυνας Πάνου Καμμένου για τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, περί Ορθοδοξίας και θρησκείας. Ο πρόεδρος της Βουλής, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε πως:

«Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”». Οι εν λόγω δηλώσεις στάθηκαν αφορμή για να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και να αναδειχτούν οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την πλήρη και κάθετη διαφωνία του για τα όσα περί θρησκείας είπε ο Νίκος Βούτσης.

Εύθραυστη ισορροπία
Παρά την εσκεμμένη υποβάθμιση του θέματος από το Μαξίμου, είναι σαφές πως η όλη συζήτηση που προέκυψε και έντεχνα ανατροφοδοτείται από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ταράζει τις εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Ο Πάνος αμμένος, διαβλέποντας τον κίνδυνο να «ξεφύγει η κατάσταση», έσπευσε να «ακυρώσει» τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και να δείξει την αντίθεσή του στη δήλωση πως «δεν υπάρχουν ορθόδοξοι λαοί»κι απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του κόμματός του προκειμένου να αποφευχθούν «σκληρότερες» τοποθετήσεις από άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ.

Οι σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων βρίσκονται για άλλη μια φορά σε πολιτική περιδίνηση, με τον Πάνο Καμμένο να χτυπάει «καμπανάκι» μεν σε όσους μέσα στην κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατούν ανοιχτή την ατζέντα των παρελάσεων, της σημαίας και της αριστείας. Ταυτόχρονα, όμως, τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζουν την πολιτική θέση που τους ενώνει και είναι μία, «μαζί να βγάλουν την Ελλάδα από τα μνημόνια» και ότι θα πάνε μέχρι τέλους μαζί…

Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Τσίπρας και Καμμένος έκαναν συστάσεις στους δικούς τους να αποφεύγουν δηλώσεις που τυχόν προκαλούν ή δημιουργούν

αμηχανία, είτε στη μια είτε στην άλλη πλευρά. Δηλαδή κάποιοι λέγεται ότι άκουσαν… εξάψαλμο από τον «αριστερό και τον δεξιό ψάλτη». Άλλωστε πριν από τις δηλώσεις Βούτση για την Ορθοδοξία είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τη σημαία, τους αρίστους και τις παρελάσεις, αλλά και του αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Καμμένου εναντίον του υπουργού Παιδείας.  Βέβαια, ο Π. Καμμένος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ επισήμανε πως οι απόψεις Βούτση είναι προσωπικές και μόνο.

«Η Ελλάδα έχει ένα σύνταγμα που αναγνωρίζει ως θρησκεία της χώρας την Ορθόδοξη. Όταν τέτοιες δηλώσεις γίνονται από τον πρόεδρο της Βουλής, έχουν ανάγκη μιας απάντησης από μας τους ΑΝΕΛ, που είμαστε το Κίνημα που συμμετέχει

στην κυβέρνηση, έχοντας βάλει τις κόκκινες γραμμές μας που αφορούν θέματα θρησκείας και πατρίδας. Πολλές φορές διαφοροποιούμαστε και έχουμε δημόσιο λόγο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας δεν μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις…».

Το… αφήγημα Τσίπρα

Μέσα σε ένα ταραχώδες πολιτικό περιβάλλον, που δημιουργούν οι όποιες άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξυφαίνει τα δικά του σχέδια ενόψει φθινοπώρου.

Το «αφήγημα Τσίπρα» στοχεύει σε μια στροφή στην κοινωνία με παράλληλη ανάπτυξη και με έναυσμα που θα δοθεί από το βήμα της ΔΕΘ το διήμερο 9 με 10 Σεπτεμβρίου. Ο προβληματισμός που έχει ενσκήψει τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, εξαιτίας των άστοχων δημοσίων παρεμβάσεων κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, αφορά στο χρόνο του προ πολλού αναμενόμενου ανασχηματισμού. Δηλαδή, πριν ή μετά τη ΔΕΘ. Πάντως, η προτεραιότητα στις κοινωνικές πολιτικές και η αξιοποίηση ακόμη και του τελευταίου περιθωρίου που αφήνει η συμφωνία με τους δανειστές για να στηριχθούν οι ασθενέστερες τάξεις θα βρίσκεται στην κορυφή και της ατζέντας του πρωθυπουργού κατά την παρουσία του στην ΔΕΘ. Τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ήδη όλες τις δυνατές παρεμβάσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν:

η προστασία των εργαζομένων

η ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης για ανέργους

η στήριξη των συμβασιούχων

η Παιδεία

η Υγεία, ήδη έχουν ψηφιστεί δύο νομοσχέδια.

Παράλληλα, Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας, και προς τούτο θα χρησιμοποιήσει όλες τις σχέσεις και τους φιλικούς δεσμούς που έχει αποκτήσει σε Ευρώπη και Αμερική κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας…

Τρία ραντεβού-σταθμοί

Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει με ιδιαίτερη βαρύτητα σε τρία πολύ σημαντικά «ραντεβού», με ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και που θα γίνουν το φθινόπωρο:

Το πρώτο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το δεύτερο ραντεβού σχετίζεται με τη διεξαγωγή του Πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου. Εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να διεξαχθεί στην Αθήνα η Ευρωαραβική διάσκεψη, η οποία οργανώνεται από ιδιωτικούς φορείς και στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και funds από τον αραβικό κόσμο.

Ενδεικτικό της πολιτικής και οικονομικής σημασίας που προσδίδει στις εν λόγω τρεις συναντήσεις ο πρωθυπουργός είναι οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που διεξάγονται για την άψογη προετοιμασία τους. Στις συσκέψεις συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκη, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο ανασχηματισμός θα είναι «στοχευμένος», λένε κορυφαίοι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, όταν προσπαθούν να τον περιγράψουν και να εκφράσουν εν τινι μέτρω τις σκέψεις του πρωθυπουργού. Στα συρτάρια του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την αξιολόγηση της 15ης Ιουνίου, έπεσαν δύο προτάσεις. Η μία για άμεσο ανασχηματισμό και η δεύτερη για ανασχηματισμό μετά τις θερινές διακοπές.

Τελικά κυριάρχησε η άποψη πως ένας ανασχηματισμός άμεσος θα έχανε την αίγλη του μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη κι εν τέλει μετατέθηκε για τον Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα για μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οπότε θα διαφαινόταν και η πολιτική της νέας καγκελαρίας γύρω από το μέγα θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους… Εσχάτως, όμως, προέκυψε και νέος προβληματισμός, αν τελικά πρέπει να ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός με νέο υπουργικό συμβούλιο ή να περιμένει ακόμη σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς για μετά τις γερμανικές εκλογές…

Τρίτη αξιολόγηση
Είναι σαφές πως ο χρόνος του αναμενόμενου ανασχηματισμού εξαρτάται εν πολλοίς και από το χρόνο έναρξης της τρίτης αξιολόγησης, η «λίστα» της οποίας δεν περιλαμβάνει μεν θερμά δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά, όπως χαρακτηριστικά λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τίποτα δεν αποκλείεται…, «όσο υπάρχει και είναι παρόν το ΔΝΤ». Πάντως, τόσο στην κυβέρνηση, όσο σε Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες θεωρείται δύσκολο να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση και για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που μπορεί να συμπαρασύρει και τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις και αλλαγές.
Κορυφαίοι υπουργοί

Οι πληροφορίες που διαρρέουν για το «ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν» στο νέο σχήμα, συγκρούονται ανάμεσα σε ευσεβείς πόθους όσων επιθυμούν μια θέση στον ήλιο του υπουργικού συμβουλίου κι έντεχνα «διαρρέουν» το όνομά τους κι  ανάμεσα στις καθημερινά εκδηλούμενες διυπουργικές δυσλειτουργίες.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι από πολλές πηγές συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές θα είναι «σαρωτικές» και θα συμπαρασύρουν 5 κορυφαίους υπουργούς, ενώ θα υπάρξει και γενικό «ξήλωμα» υφυπουργών…

Κεντρικός άξονας, γύρω από τον οποίο θα περιστραφούν οι όποιες αλλαγές, θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το υπουργείο Οικονομικών. Ο νυν υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει τη θέληση να αλλάξει υπουργείο για να «ξεκουραστεί». Στενοί του φίλοι και συνεργάτες εκμυστηρεύονται πως ορέγεται ο υπουργείο Εξωτερικών και «αν δεν πάει εκεί…, πάει σπίτι του». Άρα μια ενδεχόμενη μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Εξωτερικών, αυτόματα σημαίνει απομάκρυνση του

Νίκου Κοτζιά σε άλλο υπουργείο, αν και από τον πρωθυπουργό θεωρείται πετυχημένος στο πόστο του… Ο ίδιος, ο κ. Κοτζιάς δεν θέλει μετακόμιση σε άλλο υπουργείο και μια πολιτική δυσαρέσκεια θα δημιουργούσε επιπλέον θέματα εσωκομματικών ισορροπιών…

Εκτός ο Παπαδημητρίου
Ο νυν υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, θεωρείται ως ήδη ευρισκόμενος εκτός κυβερνητικού σχήματος και θα αντικατασταθεί από «έμπειρο πολιτικό στέλεχος που είναι αποδεκτό από τις αγορές και τον επιχειρηματικό κόσμο», χωρίς να αποκλείεται και εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα. Στόχος του νέου υπουργού θα είναι να προχωρήσει ταχύτατα το πρόγραμμα επενδύσεων και τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Πολλοί προεξοφλούν και την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος εξασφάλισε αρνητική δημοσιότητα με το ζήτημα της σημαίας, που προκαλεί μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν δεδομένη την απομάκρυνση και της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και θεωρείται χαμηλών προσδοκιών. Για τον θώκο του υπουργείου Πολιτισμού, πολλοί αναφέρουν το όνομα του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Στο Μαξίμου προεξοφλούν βεβαία τη μετακίνηση του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε άλλο και θεωρούν βέβαιο αντικαταστάτη του τον νυν αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη με την τοποθέτηση προσωπικότητας που δεν συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόδοση του «γιατρού»

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την τύχη του υπουργού Αρμόδιου για το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό Νίκου Μουζάλα, με το Μαξίμου να μην είναι ευχαριστημένο από τις «αποδόσεις του γιατρού». Ο Νίκος Μουζάλας, που υπέγραψε την επιστροφή στην Ελλάδα  προσφύγων από τη Γερμανία, χρεώνεται με μια σειρά άστοχες ενέργειες στη διαχείριση του προσφυγικού…

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν επίσης στο ότι, από την κυβέρνηση  απομακρύνεται η συντριπτική πλειονότητα των υφυπουργών και στη θέση τους θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να δοθεί το στίγμα και της ηλικιακής ανανέωσης και με προσανατολισμό για ένα πιο ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 12/8

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa