Πολιτική

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Τέρμα πια με τον λαϊκισμό ακόμη και στην παιδεία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κατά  τη σημερινή παρέμβαση του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την παιδεία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος αρχικά είπε: «Χρησιμοποιείτε την τακτική: η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

Αναλυτικά η συνέχει της ομιλίας του: «Διότι συνεχίζετε να απαξιώνετε το σύνολο των βουλευτών, όπως και με τη χθεσινή σας αναφορά ότι θα είχαν κοπεί από τους καθηγητές. Λες και είστε σε διάλεξη μιλάτε και σήμερα στη Βουλή. Και βεβαίως με τον δικό σας τρόπο προσπαθείτε να μεταφράσετε τις θέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης. Να σας πω λοιπόν ξεκάθαρα τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ξεκαθαρίσει ότι για τον πρώτο κύκλο σπουδών, σε γενικό πλαίσιο, δεν χρειάζονται δίδακτρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν δίδακτρα, κ. Γαβρόγλου. Αυτό όμως το οποίο έχουμε πει και έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι χρειάζεται ρύθμιση για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά τμήματα, χωρίς να την υπονομεύετε, όπως εσείς κάνετε βάζοντας μεσάζοντα το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Το ζήτημα της δημιουργίας  ξενόγλωσσων προπτυχιακών είναι σημαντικό, μην το υποτιμάτε.

Γιατί οι αναφορές σας αυτές σε Κινέζους το υποτιμούν. Υποτιμούν τη δυνατότητα της χώρας να μπορεί να έχει διεθνοποιημένη λογική, να αξιοποιήσουμε το προσωπικό, να αξιοποιήσουμε το υψηλό ακαδημαϊκό προσωπικό και το υψηλό προσωπικό σε φοιτητές.

Και βεβαίως η ευρωπαϊκή αγορά αναγνωρίζει το υψηλό επίπεδο επιστημόνων που παράγουμε, αυτό που δεν αναγνωρίζετε εσείς. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο λοιπόν θα μπορούσε να γίνει η βασική εξαγωγική βιομηχανία μας, δημιουργώντας ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών. Με ευελιξία, όχι με γραφειοκρατικούς κόμπους, με αξιολόγηση και μελέτη όλων των δεδομένων.

Στις μεταπτυχιακές σπουδές, τέλος, επιδιώκουμε τη ρύθμιση του τοπίου. Στις μεταπτυχιακές σπουδές βεβαίως και χρειάζονται –και σας το είπα και χθες- να υπάρχουν προβλέψεις και για τα χαμηλά εισοδήματα, και απαλλαγές, και υποτροφίες, συνδεδεμένες ωστόσο με οικονομικά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Όμως μεταπτυχιακά χωρίς καν να επιτρέπονται από το νόμο δίδακτρα είναι ένας άλλος λαϊκισμός. Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται τώρα ως λαϊκισμός στην κυβέρνηση όχι ως λαϊκισμός στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τέρμα στο λαϊκισμό. Δεν θα επιτρέψουμε άλλο μια λαϊκιστική λογική, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa