Η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει και πάλι αυτή την τεχνολογία εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αποχωρήσει από τη συνθήκη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι.
Το Ιράν θα χρειαστεί μόνο πέντε ημέρες για να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο 20%, αρκετό για να χρησιμοποιηθεί το υλικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφού ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί σε επαναδιαπραγμάτευση ή και αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν που υπεγράφη το 2015.

«Εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για αντίδραση ή πρόκληση, σίγουρα θα τους εκπλήξουμε», πρόσθεσε ο Σαλέχι. Ωστόσο, τόνισε ότι η χώρα του «δεν ενδιαφέρεται» για τη λήψη τέτοιων μέτρων, αφού «η επίτευξη της συμφωνίας δεν ήταν τόσο εύκολη και κατά συνέπεια δεν είναι πρόθυμη να την εγκαταλείψει τόσο εύκολα». «Δεσμευόμαστε από τη συμφωνία και είμαστε πιστοί σ’ αυτήν», τόνισε.

Προηγουμένως, και αφού ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε απειλήσει με την επαναφορά και επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχανί είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη μπορεί να αποσυρθεί από την συμφωνία «εντός μερικών ωρών», εφόσον οι ΗΠΑ επαναφέρουν ή επιβάλουν νέες κυρώσεις.

Επίσης ο Ρουχανί πρόσθεσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει στον κόσμο ότι «δεν είναι καλός συνεργάτης», απειλώντας να σπάσει την συμφωνία για τα πυρηνικά.

Σχολιάστε ...