Κορωνοϊός Υγεία

ΙΣΑ: Τέσσερις οδηγίες για την άυλη συνταγογράφηση – Πώς αμείβονται οι γιατροί

Το μέτρο της άυλης συνταγογράφησης έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας.

Με την άυλη συνταγογράφηση, που γίνεται μέσα από το gov.gr, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό.

Εκτός από την άυλη συνταγογράφηση, καθιερώνεται, επίσης, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

Οδηγίες για την άυλη συνταγογράφηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μεγάλο αριθμό ερωτημάτων σε σχέση με την αμοιβή και την έκδοση φορολογικού παραστατικού που αφορούν την άυλη συνταγή. Για το ζήτημα, ο ΙΣΑ έχει απευθύνει ερωτήματα στους αρμόδιους φορείς. Το πλέον σημαντικό ερώτημα είναι το πως θα αμείβεται ο γιατρός δίχως την υπογραφή του ασθενή.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι εν αναμονή των σχετικών απαντήσεων η άποψη μας, με κάθε σχετική επιφύλαξη, είναι να συνεχίζουν να τηρούνται οι τυπικές φορολογικές διαδικασίες ήτοι:

  • Για τους συμβεβλημένους ιατρούς ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων και η διαδικασία που τηρείται.
  • Για τους πιστοποιημένους αλλά και για τους συμβεβλημένους, εφ’ όσον ολοκληρωθούν οι 200 επισκέψεις, θεωρούμε ότι πρέπει να εκδίδεται φορολογικό παραστατικό ( Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών για παροχή υπηρεσιών) κατά περίπτωση δηλαδή δωρεάν σε περίπτωση που δεν υπάρχει αμοιβή ή με την πραγματική αμοιβή σε περίπτωση που υπάρχει οικονομική συναλλαγή.
  • Σε περίπτωση αμοιβής τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες όπως καταβολή μετρητών, εξόφληση μέσω τραπεζικών διαδικασιών κλπ.
  • Σε κάθε περίπτωση έκδοσης φορολογικού παραστατικού ( δωρεάν ή επ’ αμοιβή) να γίνεται ειδική αναφορά στις παρατηρήσεις ότι πρόκειται για έκδοση άϋλης συνταγής με αντίστοιχη αναγραφή της σχετικής αρίθμησης της.

Οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι αυτές που ισχύουν με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τονίζουμε ότι περιμένουμε τις σχετικές απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa