Παρασκηνιακά

Κάθαρση μετά τις αποκαλύψεις του «Π»

Η έναρξη διαχειριστικού ελέγχου στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και η αντικατάσταση του προέδρου του, επί σειρά ετών συνδικαλιστή, Ιωάννη Τσακοπιάκου και ακόμα δύο διορισμένων από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα ήταν οι τελευταίες αποφάσεις του απερχόμενου υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, μόλις τρεις ημέρες πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Την είδηση έδωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού στη νέα υπουργό, Λυδία Κονιόρδου.

«Είναι εν εξελίξει ο λογιστικός έλεγχος και η όλη διαδικασία που αφορά στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Ξεκινάμε διαχειριστικό έλεγχο δεκαετίας. Ξεκινάει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επί της ουσίας διαχειριστικό έλεγχο δεκαετίας.

Αλλάζει το Διοικητικό Συμβούλιο», δήλωσε ο κ. Μπαλτάς.

Παράλληλα, για να καθησυχάσει τους υπαλλήλους του βρεφονηπιακού σταθμού που λειτουργεί με χρήματα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Τι είχε προηγηθεί;

Μόλις δύο ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό, ο κ. Μπαλτάς υπέγραψε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία το Ταμείο Αλληλοβοήθειας συμπεριλαμβάνεται στους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ελέγχονται από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών, οπότε άνοιξε ο δρόμος του ελέγχου στα οικονομικά του, καθώς διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια πολλά εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού, κατασκηνώσεις, εκδηλώσεις για τα παιδιά των υπαλλήλων, πληρωμή μέρους δαπανών νοσηλειών και τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων των εργαζομένων.

Η χρηματοδότησή του βασίζεται στην καταβολή του 2,5% των ετήσιων εσόδων του ΤΑΠ, που γίνεται σε τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις.

Όμως, από την αρχή του 2016 καμία δόση δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα από το ΤΑΠ, με εντολή του κ. Μπαλτά, καθώς το Ταμείο έχει μεγάλο αποθεματικό, ύψους 1.300.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της νέας Επιτροπής

Από την πλευρά της, η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., στην πρώτη της συνεδρίαση μετά το πρόσφατο συνέδριό της, εξέδωσε ανακοίνωση στις 11-11-2016, στην οποία αναφέρει σχετικά με τη μη καταβολή της επιχορήγησης προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι παραπάνω δράσεις να ακυρωθούν, μεταξύ των οποίων η λειτουργία του παιδικού σταθμού και η μισθοδοσία του προσωπικού του. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι, ενώ το Δ.Σ. του ΤΑΠ έχει αποφασίσει την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων, ύψους 700.000 ευρώ, αυτή μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί, λόγω της αδικαιολόγητης απόφασης του κ. Μπαλτά να συνδεθεί η καταβολή με αλλαγή της σύνθεσης του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και μάλιστα μία μέρα πριν από την αποχώρησή του από το ΥΠΠΟΑ. Θεωρούμε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε ένα Ταμείο που δημιούργησαν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι και δικαιούνται ιστορικά να υποδεικνύουν τον πρόεδρο –γεγονός το οποίο σεβάστηκαν όλες οι μέχρι τώρα πολιτικές ηγεσίες– ως προσπάθεια χειραγώγησής του, μέσω εκβιασμού για την ίδια την ύπαρξή του».

Η ανακοίνωση αυτή της ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ. προκάλεσε την απάντηση του ειδικού συμβούλου του απερχόμενου συμβούλου του υπουργού Πολιτισμού Φιλάρετου Αλικαρίδη, ο οποίος σε ανοικτή του επιστολή αναφέρει: «Την Πέμπτη 3/11/2016 ο τ. υπουργός, ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, έδωσε προφορική εντολή στην πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΑΠ για την αναστολή των διαδικασιών εκταμίευσης, ώστε με την επιστροφή του στην Αθήνα να ανακοινώσει την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στο Ταμείο, που είχε αποφασισθεί και δρομολογηθεί σε διυπουργικό επίπεδο, και να θέσει επίσημα από την πλευρά του το ζήτημα της αλλαγής του Δ.Σ.».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην επιστολή του ο κ. Αλικαρίδης και στη βούληση του απερχόμενου υπουργού να αντικαταστήσει μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και ειδικότερα τον πρόεδρό του Ιωάννη Τσακοπιάκο, επί σειρά ετών συνδικαλιστή και πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Αναφέρει σχετικά: «Με επιπρόσθετο στοιχείο, πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με δραστηριότητες του προέδρου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ι. Τσακοπιάκου τέθηκε στη συνέχεια το θέμα της διοίκησης του Ταμείου» –υπονοώντας προφανώς τα πρόσφατα ρεπορτάζ του «Π» για τον ρόλο συνδικαλιστών του υπουργείου στη διαχείριση κονδυλίων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στην αγορά οικοπέδων στην Εύβοια από 833 υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ. και άλλους πολίτες, οι οποίοι 20 χρόνια μετά δεν έχουν πάρει σπιθαμή γης.

Αιχμές για τα ποσά

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Αλικαρίδης αφήνει σαφείς αιχμές ως προς το ποσό φιλοξενίας του κάθε παιδιού στον παιδικό σταθμό που χρηματοδοτεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Το ποσό φτάνει τις 20.000 ευρώ με βάση τα 2 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες γονείς σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό για πολύ λιγότερα χρήματα…

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ, την αντίδραση τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων προκάλεσε αναφορά περί «ομόφωνης απόφασης» στην προαναφερόμενη ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ. για την καθυστέρηση καταβολής της χρηματικής ενίσχυσης προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ. Ελένη Ασημακοπούλου τούς διαψεύδει! Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ. στις 14-11-2016 αναφέρει: «Ζητάμε να ανασκευάσετε αμέσως την από 11-11-2016 ανακοίνωσή σας με θέμα “Άμεσες ομόφωνες αποφάσεις της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.”, γιατί, όπως γνωρίζετε και σας δήλωσα και γραπτά, “η δεύτερη απόφαση”, που αφορά το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, δεν ήταν ομόφωνη, ως προς το σκέλος της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, της διασύνδεσής του με τον Παιδικό Σταθμό, τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις με την απομάκρυνση συνδικαλιστών… και όλα τα υπόλοιπα τα οποία αναφέρονται στην ανακοίνωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και δεύτερη παράταξη, που διαχώρισε τη στάση της, η Αυτόνομη Παρέμβαση, αναφέρει σχετικά: «Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ. μόνο ομόφωνη δεν είναι, τελικά».

Εξάλλου, η παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, που δεν συμμετέχει στην Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ., σε ανακοίνωσή της διερωτάται: «Αν υπάρχουν τόσα χρήματα, γιατί δεν δίνονται και για τα παιδιά των υπαλλήλων που δεν μένουν στην Αττική ή δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Ταμείου (ως “επίδομα παιδικού”, το οποίο υπάρχει, λ.χ., στις τράπεζες);».

Το «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ. Ι. Παπαγεωργόπουλο και τον πρόεδρο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ι. Τσακοπιάκο, οι οποίοι όμως δεν ήθελαν να κάνουν δήλωση για το θέμα.

Οι αποκαλύψεις του «Π» έφεραν αποτελέσματα

Οι αποκαλύψεις του «Π» και της ηλεκτρονικής εφημερίδας Paraskhnio.gr για «τα έργα και τις ημέρες» του συνδικαλιστή Ιωάννη Τσακοπιάκου καθώς και μελών του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού οδήγησαν σε παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού, του εισαγγελέα και του Δήμου Θηβαίων.

Αποτέλεσμα, να εκπέσει από το αξίωμα του προέδρου του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Συλλόγου ο κ. Τσακοπιάκος και με εντολή της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Θηβαίων να διακοπούν οι οικοδομικές εργασίες που παρανόμως εκτελούνται στο επί της οδού Αγίου Γεωργίου, στο Δήλεσι, οίκημά του. Και αυτό γιατί, όπως είχε αποκαλύψει το «Π» και αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δήμου Θηβαίων, «δεν υπάρχει η κατά νόμο απαιτούμενη άδεια δόμησης».

Η εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», την οποία ο κ. Τσακοπιάκος και η παρέα του είχαν αποκαλέσει σε συγκέντρωση μελών του Συλλόγου «μικρή… αφήστε τη να γράφει ό,τι θέλει», αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους την έρευνα και τις αποκαλύψεις και προχώρησαν στη λήψη αποφάσεων.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 26/11

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa