Οικονομία

Κάλεσμα Γεωργιάδη σε Γερμανούς επενδυτές – Τι δήλωσε στην Handelsblatt

Σε κάλεσμα σε Γερμανούς επενδυτές προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη Handelsblatt.

Ο υπουργός θέλει να προσελκύσει το ενδιαφέρον γερμανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών εν όψει της ιδιωτικοποίησης λιμανιών και επιχειρήσεων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι ένας από τους τους στόχους του ήταν να αλλάξει την αντίληψη που έχουν πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες για την Ελλάδα, ώστε να επενδύσουν στη χώρα.

Σταθερή χώρα η Ελλάδα

Τόνισε δε ότι πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει μόνο η κυβέρνηση, αλλά ότι έχει γίνει πάλι μια σταθερή χώρα χωρίς «εξεγέρσεις και απεργίες» και ότι «έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό πλαίσιο και μέσω μείωσης της φορολογίας και της εφαρμογής όλων των συμφωνιών με την ΕΕ».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει ότι οι πιο ενδιαφέροντες τομείς για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ο ενεργειακός και ο τομέας διαχείρισης αποβλήτων, ενώ φέρνει ως παράδειγμα επιτυχημένων και επωφελών επενδύσεων την εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom και την παραχώρηση στη Fraport 14 περιφερειακών αεροδρομίων «στα οποία ο κύκλος εργασιών τρέχει καλύτερα από ότι περίμενε η εταιρεία».

Σε ό,τι αφορά στους επενδυτές ο κ. Γεωργιάδης λέει ότι παραδοσιακά η Γερμανία είναι η χώρα με τις περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Στο μεταξύ καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από την Κίνα και από τις ΗΠΑ. Χρωστάμε και στη Γερμανία ότι μπορέσαμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης. «Αλλά όταν τώρα έρχονται λιγότερες γερμανικές επιχειρήσεις σε μας, το αποτέλεσμα θα έμοιαζε σαν να μας συμπαραστάθηκε η Γερμανία σε δύσκολους καιρούς και τώρα την ανταμοιβή των κόπων της θα εισέπρατταν άλλοι. Αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα», υπογραμμίζει.

Επανειλημμένα στη συνέντευξη ο Έλληνας υπουργός προσπαθεί να διασκεδάσει φόβους ότι η Κίνα, με τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, ακολουθεί πρωτίστως γεωστρατηγικούς στόχους και δευτερευόντως οικονομικούς: «Όταν ξεκινήσαμε το 2007 η Cosco ήταν η μοναδική ενδιαφερόμενη. Και όταν το 2016 συνεχίσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πάλι η Cosco ήταν η μοναδική ενδιαφερόμενη. Η επένδυση στον Πειραιά ήταν για τους Κινέζους η πιο επωφελής παγκοσμίως. Τώρα εάν στην Ευρώπη ορισμένοι δεν είναι τόσο ευτυχείς με τις δραστηριότητες της Κίνας, καλώ αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν (σε μας). Στις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις θέλουμε να κερδίσουμε περισσότερο ευρωπαϊκές κι άλλες δυτικές επιχειρήσεις». Τ

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για συνήθεις ανησυχίες περί έλλειψης ασφάλειας δικαίου και γραφειοκρατίας ο Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει, όπως αναφέρει η DW: «Ξεκινήσαμε ήδη τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη. Μέχρι το 2021 θέλουμε τη ψηφιοποίηση όλων των δικαστηρίων που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης. Θέλουμε επίσης δικαστήρια για την διευθέτηση διαφορών ανάμεσα σε εταιρείες. Γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον τομέα δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά θα το αλλάξουμε».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa