Slider Πολιτική

Κάλπες ακόμη και 19 Μαρτίου – Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας

Αντίμετρα στο ενδεχόμενο ενός επώδυνου συμβιβασμού, ο οποίος, αν όχι θα σβήνει, θα ξεθωριάζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να βγει από το συρτάρι η επιχείρηση «καθαρά χέρια», δηλαδή να αναδειχθούν επικοινωνιακά υποθέσεις σκανδάλων, με αφορμή την υπόθεση NOVARTIS, λίστες φοροδιαφυγής και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες οι οποίες για πολλούς θα μπορούσαν να είναι το όχημα για πρόωρες εκλογές, μετά, μάλιστα, και το νέο χρονικό ορόσημο το οποίο έβαλε η κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, που είναι ο Μάρτιος και η ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει η ΕΚΤ, για να αποφασίσει την ένταξη ή όχι των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Κανείς, άλλωστε, δεν παραβλέπει το γεγονός ότι η 19η Μαρτίου είναι και η τελευταία ημερομηνία για εκλογές με λίστα.

Βέβαια, το ερώτημα είναι εάν όλο αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας που θα καλλιεργηθεί έχει σκοπό να κερδίσει η κυβέρνηση χρόνο, να περάσει πιο ανώδυνα ό,τι της ζητηθεί για να κλείσει την αξιολόγηση και να αποτρέψει τις εκλογές ή για να δημιουργήσει επιχειρήματα, ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες.

NOVARTIS, όπως SIEMENS

Η υπόθεση των καταγγελιών κατά της φαρμακοβιομηχανίας NOVARTIS τοποθετείται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο ακόμη και για σκάνδαλο εφάμιλλο ή και μεγαλύτερο από εκείνο της SIEMENS. Το ένα μετά το άλλο, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν υπονοούμενα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Ακόμη και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επικαλούμενος την πολύχρονη πείρα του, ως ο εισαγγελικός λειτουργός που άνοιξε πριν από 11 χρόνια τον φάκελο SIEMENS, δήλωσε πως «η πείρα και το ένστικτό μου ως εισαγγελέας μού δημιουργούν την αίσθηση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι η υπόθεση NOVARTIS είναι πιο σοβαρή από την υπόθεση της SIEMENS».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για υπουργούς Υγείας προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μίλησε ευθέως για τον Άδωνι Γεωργιάδη και για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων επί υπουργίας του.

Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε υπό τον Αλέξη Τσίπρα σχετική σύσκεψη με την παρουσία των αρμόδιων υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, την ώρα που η χώρα βυθιζόταν κάτω από τόνους χιόνι, εκατοντάδες πολίτες αναζητούσαν την κρατική μηχανή να τους βοηθήσει, οι εικόνες των εξαθλιωμένων προσφύγων μέσα στις χιονισμένες σκηνές στη Μόρια έκαναν τον γύρο του κόσμου, ενώ αστυνομικός είχε δεχθεί δολοφονικό χτύπημα από τρομοκράτες, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό είναι το ότι την επομένη της σύσκεψης της περασμένης Τρίτης η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» έδωσε το κυβερνητικό στίγμα, καθώς κυκλοφόρησε με τίτλο «Χιονοστιβάδα NOVARTIS», κάνοντας μάλιστα λόγο για καταιγιστικές εξελίξεις από την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Ωστόσο, το ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς γίνεται, ενώ οι δικαστικές Αρχές άρχισαν μόλις πριν από λίγες ημέρες την προανακριτική διαδικασία, να φωτογραφίζονται πολιτικά πρόσωπα για δήθεν εμπλοκή και να προαναγγέλλονται εμμέσως πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, όταν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ δεν έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Πάντως, δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν πως η στρατηγική να καλλιεργούνται προσδοκίες για μια υπόθεση η οποία είναι στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας δεν ωφελεί ούτε την κυβέρνηση αλλά ούτε και τη Δικαιοσύνη. Επίσης, οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν άστοχη τη σύγκριση των δύο υποθέσεων (NOVARTIS – SIEMENS).

Προανακριτική για δάνεια και δίκη SIEMENS

Με πολύ προσεκτικό τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, διά στόματος Νίκου Παππά, έχει αφήσει «ανοικτό παράθυρο» για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, με βάση όλα όσα ακούστηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ήταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δήλωνε πως «ακούστηκαν σημεία και τέρατα. Δεν μπορούν να μείνουν κάτω από το χαλί».

Αν συνυπολογίσει κανείς και τη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS, που ξεκινάει στις 24 Φεβρουαρίου, αντιλαμβάνεται πως η πολιτική ζωή του τόπου μπαίνει σε μια περίοδο σκανδαλολογίας, η οποία αναπόφευκτα θα οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση και θα βάλει σε δεύτερο πλάνο την οικονομία και τις όποιες εξελίξεις προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση έως τότε θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που της δίνεται για να βάζει στο στόχαστρό της την αντιπολίτευση «που εξέθρεψε τέτοιων διαστάσεων σκάνδαλα», ενώ η κυβερνητική ρητορική θα επαναφέρει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, καλλιεργώντας παράλληλα προσδοκίες «ότι θα βάλει φρένο στο πάρτι του μαύρου χρήματος και στα φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

Οι λίστες και η παραγραφή

Πάντως, τα θέματα που φαίνεται πως θα επιθυμούσε να εξαιρέσει από την επιχείρηση «καθαρά χέρια» είναι οι πάσης φύσεως λίστες φοροδιαφυγής, Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς κ.λπ., τις οποίες η κυβέρνηση είχε κάνει σημαία. Ωστόσο, χρειάστηκε να φέρει ακόμη μία τροπολογία στη Βουλή, παραμονές Χριστουγέννων, για νέα παράταση, ώστε να μην υπάρξει παραγραφή από την πρώτη του νέου χρόνου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των «θεσμών».

Όμως, δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν τον όποιον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς έχει παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου να διεκδικήσει χρήματα από χιλιάδες πλούσια φυσικά πρόσωπα που το όνομά τους φιγουράρει σε κάποια από τις περιβόητες λίστες (κυρίως της Λίστας Λαγκάρντ).

Η κυβέρνηση υπολόγιζε να έχει έσοδα από τη Λίστα Λαγκάρντ πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Της Ειρήνης Σαββοπούλου

Δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 14/1

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER



Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa