Πολιτική

«Κάλπ(η)κος» Ανασχηματισμός με ορίζοντα το Μάιο

Χρήστος Μυτιλινιός

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής ο ανασχηματισμός της Παρασκευής. Μετά τα «ορφανά» και τους «κηπουρούς» που ακούσαμε από τη ΝΔ και το ΚινΑλ, ήλθε και η αντίδραση του Γιώργου Κυρίτση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκε σε «ΠΑΣΟΚ ΒΒ+», μια αντίδραση που μάλλον αποδοκιμάζει τις τελευταίες προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα, του κου Μωραΐτη και του κου Τόλκα.

Τόσο η επιλογή των προσώπων όσο και τα λεγόμενα και οι αντιδράσεις δείχνουν το δρόμο προς την κάλπη, όχι για Σεπτέμβριο, αλλά για Μάιο.

Πρώτος από όλους ο κος Αλέξης Χαρίτσης, υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο μπορεί να ανταπεξέλθει σε τριπλές κάλπες, ήτοι Αυτοδιοικητικές, Ευρωεκλογές και Εθνικές Εκλογές.

Στη συνέχεια σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «Π» ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι «δεν πάμε σε εκλογές πριν το Μάιο» κι όχι πριν το Σεπτέμβριο όπως έλεγαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη μέχρι πρότινος.

Παράλληλα, είναι εμφανής όλη η προσπάθεια του κυβερνητικού στρατοπέδου για αυτό το πολυαναφερμένο και πολυπόθητο «άνοιγμα στην κεντροαριστερά», κάτι που προσπάθησε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τις τελευταίες προσθήκες στο κυβερνητικό «ρόστερ», οι οποίες ναι μεν απέσπασαν αρνητικά σχόλια τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο κι από την αντιπολίτευση, αλλά ήταν και το οριστικό άνοιγμα στην κεντροαριστερά το οποίο θα μπορούσε στην προκειμένη φάση να επιτύχει ο Πρωθυπουργός.

Δεδομένης πλέον και της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ετέθη κανονικότατα σε ισχύ, αλλά και με ολοκληρωμένη την πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την αύξηση του κατώτατου μισθού και το προσχέδιο του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση δείχνει να έχει ολοκληρώσει ό,τι είχε σκοπό να επιτύχει στην τετραετία της.

Σε πλήρη σύνδεση όλων αυτών με τις «off the record» δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές στις 26 Μαΐου, φαίνεται πως όλο αυτό είναι ένα κοινό μυστικό, το οποίο όλοι παραδέχονται εμμέσως, αλλά κανείς δεν το λέει ακόμα επίσημα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πιθανό είναι ο Πρωθυπουργός να προκηρύξει εθνικές εκλογές, ακριβώς 40 ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, έχοντας πάντα στο νου του το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού.

 

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER