Άρθρα

Κίνδυνος για την Ελλάδα! Έγινε περιφερειακή υπερδύναμη η Τουρκία!

Το έχουμε σημειώσει πολλές φορές, ωστόσο οι εξελίξεις μάς επαναφέρουν στο θέμα. Η Τουρκία είναι μία περιφερειακή υπερδύναμη και συμπεριφέρεται ως περιφερειακή υπερδύναμη.

Η Άγκυρα απέστειλε ναυτικές δυνάμεις που μεταφέρουν και ομάδες SASSAT, ανοιχτά της Λιβύης, ετοιμάζοντας επέμβαση προς αναχαίτιση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ ο οποίος δείχνει να έχει επιβληθεί της αναγνωρισμένης αλλά αδύναμης στρατιωτικά, λιβυκής κυβέρνησης. Μίας κυβέρνησης που στηρίζεται από τη Διεθνή Κοινότητα. Η Τουρκία (όπως τουλάχιστον οι Τούρκοι αναλυτές γράφουν) (προ)βλέπει την ανάγκη επέμβασης και είναι ήδη παρούσα.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό αεροπλανοφόρο «Αναντολού», που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από τον Απρίλιο του 2016 από την ισπανο-τουρκική κοινοπραξία, στην οποία μετέχει η Navantia, στα ναυπηγεία του Σεντέφ, στην Κωνσταντινούπολη, θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί το ερχόμενο έτος και κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε υπηρεσιακή ετοιμότητα στα τέλη του 2020. Αυτό αναφέρει ο ενημερωτικός ιστότοπος ElPublico, επικαλούμενος τουρκικά Μέσα.

Παράλληλα «έκοψε τον αέρα» των ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ.Ακάρ, επί αμερικανικού εδάφους, λέγοντας πως οι συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 θα εγκατασταθούν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ (!) και ακόμη σε μια «βιομηχανική περιοχή» που δεν κατονόμασε. Μάλιστα είπε πως «απειλές, τελεσίγραφα και διορίες δεν βοηθούν. Αυτά δεν βρίσκονται σε αρμονία με το πνεύμα της συμμαχίας».
Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται πλήρως τη γεωστρατηγική θέση και ισχύ της χώρας του και ασκεί την αντίστοιχη πολιτική ισχύος. Κάνει businessμε Μόσχα και Ουάσινγκτον, οργώνει τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο και φυσικά μπορεί να απειλεί-προκαλεί την αδύναμη Ελλάδα.

Εμείς ως Ελλάδα τι κάνουμε;

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο άρθρο δέκα πρώην αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, που ευθέως τονίζουν ότι «η υποχώρηση της σχετικής μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές απώλειες, που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το επίπεδο της εθνικής καταστροφής με τον πιο άμεσο και απόλυτο τρόπο, όπως έγινε το 1897».

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομική κρίση. Είναι και η εξωτερική πολιτική της χώρας που δεν έχει συνοχή (από κυβέρνηση σε κυβέρνηση), ούτε διαπνέεται από ένα μακροχρόνιο όραμα.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μία ανισορροπία δυνάμεων, σε ένα χάσμα ισχύος το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εθνική καταστροφή.
Πριν από τις βουλευτικές εκλογές οφείλουν όλα τα κόμματα να εξηγήσουν ποιο είναι το σχέδιό τους για τα εθνικά μας θέματα και πώς θα αντιστρέψουν την κατάσταση της Ελλάδας γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά.

Θεωρούμε δε αυτονόητο πως, μπροστά στο κοινό καλό, όλα τα κόμματα θα ενωθούν και θα χαράξουν (μετεκλογικά) μία εθνική στρατηγική για τον 21ο αιώνα.

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa