Πολιτική

«Καβγάς» για τα… μάτια της Θάνου στην Επιτροπή της Βουλής! Η παρέμβαση Γεωργιάδη

Με ενστάσεις επί της διαδικασίας αναφορικά με τον αντικαταστάτη της Βασιλικής Θάνου και των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συνεδρίασε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Το ζήτημα που έθεσε στη συζήτηση ο Γ. Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε το κατά πόσο μπορούσε η επιτροπή Θεσμών να γνωμοδοτήσει για την τοποθέτηση των νέων μελών από τη στιγμή που η υπόθεση της κ. Θάνου βρίσκεται ακόμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας παράλληλα την αναβολή της διαδικασίας.

Απαντώντας ο πρόεδρος της επιτροπής, Θ. Μπούρας, επικαλέστηκε το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει πως υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες πάνω στις οποίες η Βουλή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει, υπογραμμίζοντας πως ενδεχόμενες παρατηρήσεις της μειοψηφίας εισάγονται σε σχετική έκθεση.

«Είμαστε αντίθετοι στη πρότασή σας και να μη γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής. Περιμέναμε την έκφραση του ΣτΕ της απόφασης επί της προσωρινής διαταγής. Αν το ΣτΕ την έδινε, δεν θα προχωρούσε η διαδικασία όμως το απέρριψε το αίτημα», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα θα έπαιρνε 2-4 μήνες και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα μένανε σε αδράνεια. Θα δημιουργούσαμε ένα τεράστιο κενό».

«Είναι προφανές ότι το ζήτημα που έθεσε ο κ. Κατρούγκαλος έχει νομική και πολιτική βάση στη λειτουργία της επιτροπής ακριβώς γιατί δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο προηγούμενο. Κατόπιν παρεμβάσεως δηλαδή της εκτελεστικής εξουσίας να υπάρξει καθαίρεση μελών επιτροπής. Βεβαίως, μπορεί να υπάρξει 2-3 μήνες καθυστέρηση όμως αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης», αντέτεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης με τον κ. Μπούρα να του απαντά: «Δεν έχει βάση αυτό, κ. Πρόεδρε. Είμαστε επιτροπή και ως τέτοια λειτουργούμε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τον ΚτΒ και δεν μας επιτρέπει να μην τα εφαρμόσουμε».

«Σε τίποτα δεν μας εμποδίζει ο Κανονισμός να πάρουμε απόφαση περί αναβολής», επανήλθε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την πολιτική καταδίκη των κομμάτων της Βουλής επί του περιεχομένου των δηλώσεων της πρώην Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Β. Θάνου, με τις οποίες υπαινίσσεται πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του αιτήματός της θα επηρεαστεί από την συγγενική σχέση προτεινόμενου μέλους της Επιτροπής με μέλος του ΣτΕ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa