Κοινωνία Σε πρώτο πλάνο

Καθηγητής Ιωακειμίδης στο paraskhnio.gr : «Καταστροφικό για την Ευρώπη το όχι στον Ρέντσι»

Πιθανότατα, το «όχι» που εισέπραξε ο Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα να αποβεί καταστροφικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε αποκλειστικά στο paraskhnio.gr ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Όπως δήλωσε ο κύριος καθηγητής, «είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η Ιταλία θα μπει σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, και δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν εκλογές. Αν όντως γίνει, δεν αποκλείεται να ανέλθει στην εξουσία το κόμμα των Πέντε Αστέρων».

Όπως τόνισε ο κ. Ιωακειμίδης, «κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για την Ευρώπη, καθώς ο Πέπε Γκρίλο έχει δηλώσει ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν σε αυτό το δημοψήφισμα επικρατήσει το όχι τότε αυτό θα σημάνει την κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Η προοπτική από εδώ και πέρα είναι αβέβαιη και εξαιρετικά δύσκολη. Επικίνδυνη θα έλεγα. Ένα τέτοιο όχι», συνέχισε ο κύριος Ιωακειμίδης, «μπορεί να έχει παρενέργειες και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία. Εκεί θα μπορούσε να ανέβει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο, άρα οι επιπλοκές θα γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες.

Το όχι που εισέπραξε ο Ρέντσι δεν είναι απλά κακό, αλλά βαθύτατα αρνητικό. Ίσως καταστροφικό», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Στέλιος Προμπονάς

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa