Περιφέρειες - Δήμοι

Καινοτομία και νεανική επιχειρηματικότητα στις προτεραιότητες Πατούλη

Με αφορμή τη διοργάνωση του πρώτου Μαραθωνίου Καινοτομίας για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προσδιόρισε τους στόχους και το όραμα του για την ανάδειξη της καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο  ένθετο περιοδικό του Βήματος της Κυριακής «StartupperMag».

Η πρωτοβουλία βρήκε πολλούς υποστηρικτές

Την πεποίθηση του πως η πληθώρα υποστηρικτών από την κεντρική διοίκηση αλλά και από χορηγούς στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να διοργανώσει Μαραθώνιο Καινοτομίας για την καταπολέμηση της πανδημίας εξ αποστάσεως, θα είναι ισχυροί σύμμαχοι και στο επόμενο βήμα που αφορά στην ανάπτυξη, διατύπωσε ο κ. Πατούλης. Επικαλούμενος και την εμπειρία του από τη διοργάνωση Μαραθωνίων Καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα με πολύ υψηλή συμμετοχή, κατά τη θητεία του στο τιμόνι της ΚΕΔΕ, τόνισε πως τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλουν στη διαμόρφωση μίας άλλης κουλτούρας καινοτομίας στους Δήμους. «Φέραμε σε επαφή για συνεργασίες νέες φιλόδοξες Startups με καταξιωμένες εταιρείες της αγοράς. Πολλές από αυτές τις ομάδες έγιναν εταιρείες και συνέχισαν την επιχειρηματική τους πορεία», ανέφερε.

Ποιοι είναι οι στόχοι

Κληθείς να προσδιορίσει τους στόχους της πρωτοβουλίας ο κ. Πατούλης προέταξε την ανάγκη ανάδειξης καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών τόσο την περίοδο της πανδημίας όσο και την εποχή που θα ακολουθήσει μετά. «Πιστεύουμε πως η ελληνική κοινότητα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, οι Startup εταιρείες, οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές οι φοιτητές και οι επαγγελματίες μπορούν να βοηθήσουν με τεχνογνωσία, καινοτόμες εφαρμογές και ιδέες τις δημόσιες υποδομές, τις επιχειρήσεις και συνολικά την κοινωνία», επισήμανε.

Αναλύοντας την εμπειρία από την εξ’ αποστάσεως οργάνωση της δράσης, τόνισε ότι μέσω τηλεδιασκέψεων και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, η διαδικασία αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική και ευχάριστη. «Πολλές από αυτές τις αλλαγές έρχονται και θα μείνουν και ένας από τους στόχους του μαραθωνίου καινοτομίας είναι και αυτός: να αναδείξουμε νέες καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές για την εποχή μετά την πανδημία», σημείωσε.

«Να αξιοποιήσουμε τα ταλαντούχα μυαλά της χώρας μας»

Κατά τη συνέντευξη ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του από τα ποσοστά συμμετοχής στον Μαραθώνιο καθώς δήλωσαν συμμετοχή απομακρυσμένα 70 ομάδες και 250 διαγωνιζόμενοι, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν ήταν ιδιαίτερα υψηλό. « Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αξιοποίηση των ταλαντούχων μυαλών της χώρας μας και με τη βοήθεια της τεχνολογίας δημιουργούμε εφαρμογές και μεθοδολογίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας» επισήμανε ο Περιφερειάρχης χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Μαραθωνίου της Περιφέρειας στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Καινοτομίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κατέλαβε την 8η θέση, σε μία διοργάνωση που συμμετείχαν πάνω από 20.000 διαγωνιζόμενοι από 50 χώρες.

Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση των  υπηρεσιών της Περιφέρειας, τόνισε πως το τελευταίο διάστημα έχει ενεργοποιηθεί πλήθος ψηφιακών εργαλείων που σχετίζονται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εξυπηρέτηση του πολίτη, επισημαίνοντας ότι διαρκής προτεραιότητα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. «Στόχος μας στην Περιφέρεια Αττικής είναι η πρωτοβουλία μας αυτή να εξελίσσεται σε ένα διαρκές δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ήδη τρέχουμε αρκετές δράσεις για την υποστήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και έχουμε στο σχεδιασμό μας συγκεκριμένους τρόπους στήριξης των ομάδων και των Startups μέσα από εργαστήρια καινοτομίας, συνεργασίες με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και επιχειρηματικούς επιταχυντές, τα οποία θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα. Σε αυτήν τη διαδικασία ανοιχτής καινοτομίας βασικά συστατικά είναι η άποψη από τους πολίτες και τα στελέχη μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας, οι προτάσεις των inovators για δημιουργία έξυπνων λύσεων και δουλειά μας είναι με τη βοήθεια άλλων φορέων και του ιδιωτικού τομέα να βοηθήσουμε ώστε αυτές οι λύσεις να εφαρμοστούν το συντομότερο, προς όφελος όλων».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa