Κοινωνία

«Καμπανάκια» από επιστήμονες: Θα πρέπει να ακυρωθούν οι λιτανείες – Οι μάσκες θα «μείνουν» καιρό

Ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στο νέο κύμα κορωνοϊού που φαίνεται ότι έρχεται στην Ελλάδα σημειώνοντας πως καλό θα ήταν μέσα στον Αύγουστο όλες οι μεγάλες θρησκευτικές λιτανείες να ακυρωθούν.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως είναι «πρόβλημα η Θεία Κοινωνία καθώς ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σάλιο. «Η Θεία Κοινωνία, που ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα… Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις μάσκες λέγοντας ότι «Ας πούμε ότι φοράμε μάσκα και πέφτουμε από τα 77 (κρούσματα) στα 15. Τι θα γίνει; Θα χαλαρώσουμε πάλι; Είναι λάθος. Θα πρέπει να κρατήσουμε τις μάσκες και τις συμπεριφορές γιατί θα ξανανέβουνε».

Τέλος ο καθηγητής άσκησε κριτική κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ειδικότερα στον πρόεδρό του σχετικά με την σημερινή του ανακοίνωση ότι μπορεί να μην υπάρξει θεραπεία για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα ο καθηγητής υπογράμμισε πως «Δεν υπάρχει πανάκεια σε τίποτα. Αλλά η λογική του να βγαίνει ο ΠΟΥ και να κάνει τέτοιες δηλώσεις… Εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένος. Μερικές φορές μιλάνε ‘’στο κενό’’, σε κάποιους πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες. Ενώ το κοινό παρακολουθεί, είναι επικίνδυνες αυτές οι δηλώσεις». Ακόμα πρόσθεσε  ότι οι επιστημονικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σοβαρές, καθώς υπάρχουν πολλά εμβόλια στην φάση Γ’, πολύ κοντά σε πιθανή έγκριση αλλά και φάρμακα σε διάφορα στάδια δοκιμών. «Υπάρχουν όπλα τα οποία έρχονται. Τώρα το πότε είναι μια λεπτομέρεια τελικά».

Νίκος Σύψας: «Η αμφισβήτηση του κορονοϊού… σκοτώνει»

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στην Ελλάδα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ανέφερε ότι είναι «φωτιά που καίει γύρω μας και μπορεί να πάρει γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Συγκεκριμένα μιλώντας στον Ant1 ανέφερε ότι «ο κόσμος δε νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν περισσότερο. Το πρόβλημα είναι οι νέοι, οι οποίοι δεν προσέχουν κι επίσης δε νοσούν βαριά».

Τέλος σημείωσε ότι «Ωστόσο, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση».

Αγωνία τα νέα κρούσματα στην Αττική

Αγωνία έχει επικρατήσει σε κυβέρνηση και επιστήμονες ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων ειδικότερα στην Αττική. Σήμερα ανακοινώθηκαν 77 νέα κρούσματα και τα 28 βρέθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Βέβαια κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα κρούσματα στην Περιφέρεια ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.

Αναλυτικότερα:

– οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– εικοσιοκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-*εννιά (9) κρούσματα* στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.
-Τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
-Πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
-*Ένα (1) κρούσμα* στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1.303 (27.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.345 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa