Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

«Κανένα αρνί δεν βιάζεται να ’ρθει το Πάσχα…»

«Πότε θα στήσει ο Τσίπρας κάλπες για βουλευτικές εκλογές;» Το ερώτημα έρχεται, φεύγει και επανέρχεται, παρά τις διαβεβαιώσεις, ακόμη και προχθές, του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να επισπεύσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και να στήσει κάλπες πριν από τη λήξη της θητείας της.

Δεν μπορούμε βέβαια να μπούμε στο μυαλό του πρωθυπουργού (είναι αμφίβολο εξάλλου αν και ο ίδιος έχει πάρει οριστικά τις αποφάσεις του). Μπορούμε, όμως, να αναζητήσουμε μέσα από τα επιχειρήματα που του παρουσιάζουν υπουργοί και κομματικά στελέχη, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ποια από τις εναλλακτικές φαίνεται πειστικότερη.

Κατ’ αρχάς πολλοί είναι τώρα, οι περισσότεροι, που υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει στις κάλπες τον Οκτώβριο. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται γύρω στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες και την υπόθεση Novartis να μην αποδίδει τα, κατά την κυβέρνηση, αναμενόμενα «εκλογικά αποτελέσματα», γιατί να θέλει ο κ. Τσίπρας να πάει νωρίτερα σε εκλογές; Εξάλλου στους λίγους μήνες που μεσολαβούν μπορεί να έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία, όπως υποστηρίζει και ο κ. Τσακαλώτος, ή να έχει υπάρξει ένα αναπάντεχο –θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ– γεγονός, που να αλλάξει τους συσχετισμούς. Ωστόσο υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Και στις δύο αυτές εναλλακτικές, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να επιμένει έως το τέλος στο γνωστό αφήγημα απαξίωσης των δημοσκοπήσεων. «Χάνω στις δημοσκοπήσεις, αλλά κερδίζω στην κάλπη», είπε σχεδόν… απαξιωτικά για τις σφυγμομετρήσεις. Δεν θα μπορεί όμως να υποστηρίξει το ίδιο και για τις εκλογές τον Οκτώβριο, εφόσον μάλιστα θα έχει ήδη υποστεί, όπως όλα δείχνουν, μεγάλες ήττες στις δημοτικές – περιφερειακές και τις ευρωεκλογές. Κι ας… διαβεβαιώνει ο ίδιος για το αντίθετο.

Από την άλλη, η τετραπλή κάλπη του Μαΐου έχει το πλεονέκτημα της πολυδιάσπασης. Οι χιλιάδες υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές έχουν ήδη βάλει όλες τους τις δυνάμεις για τη δική τους εκλογή στην κάλπη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν θα ρίξουν το βάρος τους στη στήριξη του κόμματός τους στο ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, οπότε μία περαιτέρω ενίσχυση της ΝΔ από τη σημερινή, πολύ υψηλή συσπείρωσή της θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο ποσοστό απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την αποδοκιμασία του καταψηφίζοντάς τον στην κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά να επανακάμψει μετά στις βουλευτικές με το σκεπτικό: «Να δείξουμε τη δυσαρέσκειά μας στον Τσίπρα για τη μνημονιακή του διακυβέρνηση, αλλά όχι και να βγάλουμε τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό».

Το επιχείρημα αυτό, της εκτόνωσης δηλαδή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων στη διπλανή κάλπη από εκείνη των βουλευτικών εκλογών, δεν ισχύει στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να κάνει εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Αν μεν στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μεγάλη ήττα, ούτε καν σκέψη για εθνικές εκλογές αμέσως μετά, ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Αν όμως η ήττα δεν επιβεβαιώσει τον δημοσκοπικό χαρακτήρα που προσδίδει στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η ΝΔ, τότε ίσως μας… αιφνιδιάσει ο κ. Τσίπρας προκηρύσσοντας εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.

Όμως επειδή δεν φαίνεται ορατό κάτι τέτοιο και με δεδομένο ότι ο απόηχος του Μακεδονικού δεν θα έχει ακόμη κοπάσει και οι προεκλογικές παροχές δεν θα έχουν ολοκληρωθεί, δεν πρόκειται να βιαστεί ο πρωθυπουργός και να οδηγήσει το κόμμα του σε «σφαγή», στήνοντας κάλπες τον Ιούνιο.

Έχει εξάλλου υπόψη του και αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας (μέρες πού ’ναι): «Κανένα αρνί δεν βιάζεται να ’ρθει το Πάσχα»…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa