Περιφέρειες - Δήμοι

Καρέ καρέ η δεύτερη μέρα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ (ΦΩΤΟ)

Σήμερα διεξάγεται η δεύτερη ημέρα του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που ξεκίνησε χθες το απόγευμα.

Οι εργασίες του εν λόγω συνεδρίου που λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα ολοκληρωθούν σήμερα.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρακολούθησαν αιρετοί από όλη την Ελλάδα και πλήθος παρατηρητών.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου υποστήριξε: «Η Ελλάδα είναι το πλέον κεντρικοποιημένο, υπερσυγκεντρωτικό (centralized) κράτος του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, για τις τοπικές κυβερνήσεις.

«Το κεντρικό κράτος δεν αποδίδει στις Περιφέρειες ούτε τους πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί με το πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, η χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση έχει περικοπεί κατά 55-60%, πρόκειται για ένα ποσό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα έπρεπε να καταβληθούν, ενώ και το προσωπικό έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 40%».

«Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί σε τι πραγματικά αντίξοες συνθήκες καλούμαστε να λειτουργήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο Κ. Αγοραστός τόνισε: «Όποιος σπέρνει απλή αναλογική, να ξέρει ότι η πατρίδα κινδυνεύει να θερίσει χάος και Καταλονίες».

«Προσωπικά αναλαμβάνω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που θα φέρει: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα – να μην πω περισσότερα ημέρα που είναι σήμερα, εύθραυστες πλειοψηφίες εδραζόμενες σε συναλλακτικές συμμαχίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Ο φωτογραφικός φακός του «Π» βρέθηκε στο συνέδριο και «συνέλαβε» υπουργούς ,περιφερειάρχες, αυτοδιοικητικούς και πλήθος κόσμου που παραβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa