Οικονομία

Καταργείται το «χαράτσι» για τη γονική παροχή αγοράς πρώτης κατοικίας

Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ενεργοποιείται η διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και έτσι οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας, δεν φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου υπάγονται στην κλίμακα της Α΄ κατηγορίας.

Αυτό σημαίνει πως ποσά ως 150.000 ευρώ είναι πλήρως αφορολόγητα, ενώ μέχρι σήμερα οι γονείς θα έπρεπε να δώσουν στο κράτος 15.000 ευρώ!

Παράλληλα και στο επόμενο κλιμάκιο,  για δωρεές χρηματικών ποσών έως 300.000 ευρώ ο φόρος είναι ελάχιστος σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 1% για ποσά από 150.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ.

Δείτε παραδείγματα

Προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών/γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά/γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο έτυχε το τέκνο της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο στις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως για παράδειγμα αγορά αυτοκινήτου.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa