Οικονομία

Κατατέθηκαν οι συμβάσεις για την έρευνα υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων κατατέθηκαν απόψε στο Κοινοβούλιο για κύρωση από το υπουργείο Ενέργειας. Όπως έγινε γνωστό οι συμβάσεις αφορούν τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», που παραχωρείται στην κοινοπραξία της ισπανικής Repsol Exploracion με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός κόλπος) όπου μοναδικός ανάδοχος είναι τα ΕΛΠΕ, και τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που παραχωρούνται στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την χώρα μας όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση διότι ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που σε μελλοντικό χρόνο θα μπορέσουν να συνδράμουν στην ελληνική οικονομία.

Ακόμα η κύρωση των συμβάσεων ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, σε συνέχεια πρωτοβουλιών για την κατασκευή αγωγών διέλευσης φυσικού αερίου. Τα έσοδα του Δημοσίου σε περίπτωση ανακάλυψης υδρογονανθράκων, υπολογίζονται συνολικά σε 40 % του συνολικού οικονομικού οφέλους της επένδυσης.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa