Πολιτική

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία ζητεί μερτικό από Αιγαίο

«Τα μόνα δικαιώματα που μπορεί να έχει η Τουρκία είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και όχι αυτά που φιλοδοξεί να πάρει με προβολή ισχύος. Αυτή είναι η πάγια πολιτική της χώρας μας διαχρονικά» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Mιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως «είναι σαφές ότι η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική χώρα. Ζητάει μερτικό από το Αιγαίο και από την Ανατολική Μεσόγειο όχι στη βάση του δικαίου της θάλασσας, αλλά προβάλλοντας δύναμη. Εμείς, αντιθέτως, έχουμε σαν πάγια πολιτική τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Γι’ αυτό θέλουμε να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου να συζητήσει με μοναδικά δεδομένα την αποδοχή της νομιμότητας».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως «οποιοδήποτε θέμα εκμετάλλευσης στο Αιγαίο είναι πολύ μεταγενέστερο, δεν είναι της στιγμής, αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα έχουν ήδη οριοθετηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κάθε χώρας και η υφαλοκρηπίδα με βάση το διεθνές δίκαιο. Από αυτό το σημείο και μετά, όχι τώρα, μπορούμε να συζητήσουμε διάφορα σενάρια εκμετάλλευσης… Θα μπορούσε να προκύψει, για παράδειγμα, μια ανάγκη συνεκμετάλλευσης, επαναλαμβάνω όχι τώρα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ενδεχόμενο άμεσο ή μεσοπρόθεσμο, αν υπάρχει ένα κοίτασμα που είναι μισό-μισό. Μισό στη δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που θα έχει οριοθετηθεί, μισό στην Τουρκία. Τέτοια θέματα έχει αντιμετωπίσει ήδη η Κύπρος που έχει οριοθετήσει την Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη» είπε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως «αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν το βασικό χαρακτηριστικό της διαφοράς μας με την Τουρκία είναι ότι εμείς είμαστε μια δύναμη διεθνούς νομιμότητας, μια δύναμη που στηρίζει τα εθνικά μας δίκαια στο δίκαιο της θάλασσας και θέλουμε με κάθε ευκαιρία να αντιπαραβάλουμε αυτή τη συνεπή στρατηγική μας με την αντίστοιχη και αντίθετη στρατηγική αναθεωρητισμού της Τουρκίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa