Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Κατώτερη των περιστάσεων…

…Το σύνολο της αντιπολίτευσης. Αξιωματική αντιπολίτευση και έλασσων. Διχαστική. Χωρίς όραμα για την επόμενη μέρα, με φθηνές επιθέσεις εναντίον μιας κυβέρνησης τριών μηνών. Απώτερος στόχος η συσπείρωση της σκληρής βάσης. Από αυτοκριτική για τα δικά τους πεπραγμένα, ούτε ίχνος. Όλα καλά καμωμένα.

Ήρθαν δεύτεροι, τρίτοι ή με το ζόρι μπήκαν στη Βουλή και έφταιγαν η κακιά στιγμή, το… μάτι και η γλωσσοφαγιά. Μόνο αυτοί δεν έφταιγαν!

Καθημερινά δείχνουν το αφτιασίδωτο πρόσωπό τους στις τηλεοράσεις, στη Βουλή, στην κοινωνία. Σκληρό και χυδαίο. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες της κυβέρνησης, βγάλανε συμπεράσματα, εξοργιστικά. Από υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακραίας Δεξιάς, από κυβέρνηση συναλλαγής με το κεφάλαιο, μέχρι και χυδαιότητες και κοινωνικές πληγές που άνοιξαν, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της ανάληψης της εξουσίας.

Η νέα κυβέρνηση επανέφερε όλες τις παθογένειες, όπως τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή. Και όλα αυτά μέσα σε ενενήντα μέρες. Ούτε ο μάγος Χουντίνι να ήταν ο αρχηγός της κυβέρνησης. Καμιά αναφορά στα θετικά, στις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης. Η δημοσκοπική διαφορά που καταγράφεται από το δεύτερο κόμμα είναι οφθαλμαπάτη και όχι πραγματικότητα.

Με νέες προσπάθειες ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών «Δεξιά – Αριστερά», «Προοδευτικός – Συντηρητικός» προσπαθούν να «θολώσουν» τα νερά, λόγω αδυναμίας άλλου συγκεκριμένου αφηγήματος.

Θέλουν να επικρατήσει η λήθη, να γίνουν οι πολίτες «λωτοφάγοι» και να ξεχάσουν τα τελευταία χρόνια που τους οδήγησαν στην εξαθλίωση.

Φυσικά επιλεκτικά, σύμφωνα με τις δικές τους επιδείξεις και τις ευθύνες που αποποιούνται. Αντί να κοιτάξουν να μαζέψουν τα δικά τους εκλογικά «συντρίμμια» και την πολλή απογοήτευση των στελεχών τους, ασχολούνται με τον εκχυδαϊσμό της πολιτικής ζωής στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Ξέχασε, η αξιωματική αντιπολίτευση ότι, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της ως κυβέρνηση, «μπάζωνε φόρους και έχτιζε επιδόματα», με στόχο την ομηρία αναξιοπαθούντων πολιτών.

Φυσικά, οι «καινούργιες» ημέρες που διαλαλεί η κυβέρνηση μοιάζουν μέχρι στιγμής απελπιστικά με τις παλιές. Η φυγή προς τα εμπρός και η περιβόητη ανάπτυξη περιγράφουν ένα ευοίωνο μέλλον, αλλά οι πολίτες ζουν στο παρόν και θέλουν χειροπιαστές αποδείξεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους. Η ανεργία δεν φαίνεται να μειώνεται, τα «μυαλά» που έφυγαν δεν προτίθενται να επιστρέψουν στο εγγύς μέλλον, κάποιες οικονομικές ανάσες που δόθηκαν στη μεσαία τάξη σηματοδοτούν τη νέα εποχή που έρχεται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης.

Από ό,τι φαίνεται, η νέα κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και καλά θα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασχοληθούν περισσότερο με τα δικά τους προβλήματα, παρά να επιτίθενται καθημερινά στην κυβέρνηση. Υπάρχει φόβος να «καούν» στην προπόνηση.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa