Παρασκηνιακά

ΚΕΘΕΑ: Τι κρύβεται πίσω από τον βρόμικο πόλεμο

Τα γνωστά «παπαγαλάκια» του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν από την τοποθέτηση ενός επιστήμονα με αναγνωρισμένο κύρος στη θέση του προέδρου του ΚΕΘΕΑ και άρχισαν τις γνωστές γραφικές διαρροές.

Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο κάποιοι θα ξεχάσουν τα έργα και ημέρες τους.

Η αλήθεια είναι ότι το νέο ΔΣ που τοποθετήθηκε, όχι μόνο δεν ακυρώνει την έως τώρα διαδρομή του ΚΕΘΕΑ, αλλά, αντιθέτως, έρχεται να εκσυγχρονίσει τον ρόλο του και να το καταστήσει αποδοτικότερο για την κοινωνία και διαυγέστερο για την Πολιτεία.

Η αντίδραση, από μερίδα αντιπολιτευόμενων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, στο πρόσωπο του νέου προέδρου του ΚΕΘΕΑ, του ψυχιάτρου και διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστου Χ. Λιάπη MD, MSc, PhD, με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και συμμετοχή στις δραστηριότητες των «Γιατρών του Κόσμου», στην Αφρική, προσωποποίησε, συχνά με όρους χυδαιότητας που θύμιζαν άλλες εποχές, την προπαγανδιστική μεθόδευση πολιτικοποίησης ενός ευαίσθητου ζητήματος που θα έπρεπε –κανονικά– να είναι υπεράνω πολιτικών κομμάτων και χρωμάτων. Ο Δρ. Λιάπης πράγματι είναι στέλεχος της ΝΔ, δηλώνει, όμως, πως αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα χωρίς κομματική ταυτότητα. Το όνομά του δεν έχει αναμειχθεί ποτέ σε κανένα σκάνδαλο (…τύπου π.χ. παραδικαστικών μεθοδεύσεων Novartis).

Επιχειρώντας να φαιδροποιήσουν τη δημόσια παρουσία του, Μέσα και αρθρογράφοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν σε δύο τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, η μία μάλιστα με θέμα την ιατρική χρήση της ινδικής κάνναβης. Μάλλον, όμως, είναι οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε πολιτικές εκπομπές, όπως η «Χώρα εν καμίνω» του Πάνου Παναγιωτόπουλου, που ενοχλούν τους κομματικούς του αντιπάλους, οι οποίοι παρασιωπούν το πλούσιο βιογραφικό του και ενορχηστρώνουν επιθέσεις σπίλωσης χαρακτήρα, ενάντια σε ένα νέο και άφθαρτο πολιτικό στέλεχος που με παρρησία και αξιοπρέπεια τους αντιπολιτεύθηκε δημόσια για τέσσερα χρόνια.

Τι αποκάλυψε ο Κικίλιας στη Βουλή

Η ΠΝΠ όχι μόνον δεν καταργεί το αυτοδιοίκητο, αλλά φέρνει ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Γενική Συνέλευση, η οποία μέχρι τώρα απλώς εξέλεγε το ΔΣ, με συνήθως μία και μόνη υποψηφιότητα για πρόεδρο. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πόρισμα από το παράρτημα των Διαβατών του ΚΕΘΕΑ, στο οποίο καταγγέλλεται ότι ναρκέμποροι βαπτίζονταν χρήστες, με πλαστά πιστοποιητικά του ΚΕΘΕΑ, ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων του νόμου Παρασκευόπουλου και να αποφυλακιστούν γρηγορότερα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παρασκευόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και για χρόνια εναλλασσόταν στην προεδρία με τον κ. Νοταρά (βάσει του προαναφερθέντος στρεβλού –δήθεν– αυτοδιοίκητου συστήματος εκλογής από τη Γενική Συνέλευση, όπου γινόταν εκλογές με έναν μόνο, κάθε φορά, υποψήφιο, με τους δυο τους να αλληλοδιαδέχονται ο ένας τον άλλον, επί μακρού χρονικού διαστήματος).

Την ίδια στιγμή, κατατέθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, στοιχεία περί οικονομικών ατασθαλιών στη μέχρι τώρα (…αυτο)διοικούμενη περίοδο του ΚΕΘΕΑ (π.χ. δαπάνες ταξιδιού σε εξωτικό προορισμό, ύψους 500.000 ευρώ, παράτυπα εντάλματα πληρωμών, ταύτιση ελεγκτών και ελεγχομένων κ.ά.). Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ, χορηγούμενος από το υπουργείο Υγείας, ανέρχεται στα 20εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ιδρυτής του ΚΕΘΕΑ, αν. καθηγητής Ψυχιατρικής Φοίβος Ζαφειρίδης, με μακροσκελή επιστολή του, την οποία απέστειλε την περασμένη Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καταγγέλλει στρεβλώσεις οι οποίες αλλοίωσαν τον χαρακτήρα και τον ρόλο του ΚΕΘΕΑ, με οσμή οικονομικών σκανδάλων, βασανισμούς θεραπευομένων, αδιαφανείς βεβαιώσεις και πρακτικές κτλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν να κατεβάσει ως μοναδική υποψηφιότητα για πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία ενέχεται στη δικαστική μεθόδευση των πολιτικών διώξεων για το σκάνδαλο Novartis, καθώς και στα αδειοδοτικά ευεργετήματα (και ίσως και σε ευεργετήματα μελλοντικής αποφυλάκισης…) που έλαβε ο αρχιεκτελεστής της «17Ν», Δημήτρης Κουφοντίνας, βασιζόμενος στον νόμο Παρασκευόπουλου, του οποίου ο εμπνευστής διατέλεσε πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και ο οποίος (νόμος) χρησιμοποιήθηκε για να τύχουν ελαφρύτερων ποινών οι ναρκέμποροι που φαίνεται ότι βαπτίζονταν χρήστες με τα πλαστά πιστοποιητικά του ΚΕΘΕΑ Διαβατών.

Αυτά θα έπρεπε να αποτελούν την ουσία της συζήτησης και όχι η καθ’ όλα αιτιολογημένη ΠΝΠ και ο εκσυγχρονισμός και η εκκαθάριση των πολιτικο-συντεχνειακών εστιών διαφθοράς που επιχειρείται με αυτήν και με την τοποθέτηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ενός Συμβουλίου που έχει ως αντιπρόεδρο μία πρώην εξαρτημένη, την κα Λεομπίλλα Φωτεινή(συμφώνως προς τις αρχές της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, όπου οι απεξαρτημένοι πρώην χρήστες γίνονται θεραπευτές των χρηστών) και ως πρόεδρο τον ψυχίατρο και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρα Λιάπη Χρίστο. Έναν νέο επιστήμονα, κάτοχο δύο Μεταπτυχιακών Τίτλων (στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και στη Διεθνή Ιατρική και τη Διαχείριση Κρίσεων Υγείας) και Διδακτορικού, με εκπαίδευση στα ΠανεπιστήμιαMichigan καιTufts των ΗΠΑ και με συμμετοχή στις δραστηριότητες των «Γιατρών του Κόσμου» στην Αφρική.

Αυτά έπρεπε να αποτελούν τον πυρήνα του δημόσιου λόγου και προβληματισμού. Η εξάλειψη, δηλαδή, των εστιών διαφθοράς, ποδηγέτησης των μελών της Γενικής Συνέλευσης και βασανισμού ορισμένων εκ των θεραπευομένων και των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, όπως αναφέρουν σε καταγγελίες τους. Και όχι η παραφιλολογία περί δήθεν κατάργησης του «αυτοδιοίκητου» (το οποίο ουδέποτε υφίστατο, όπως συμπεραίνεται εκ των ανωτέρω) ή η ανακύκλωση ανασυσταμένων, φαλκιδευμένων και χυδαίων δημοσιευμάτων, μειωτικών για την προσωπικότητα της νέας αντιπροέδρου ή περί «lifestyle βασανιστηρίων» του νέου προέδρου. Τα παραποιημένα αυτά δημοσιεύματα ανακύκλωσε, μάλιστα, στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Spy News της εφημερίδας Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa