Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

ΚΙΝΑΛ: Αναζητώντας λύση σε μια ξεπερασμένη αριστεροσύνη

Όσοι θεώρησαν ότι η υπόθεση της αφίσας του ΚΙΝΑΛ ήταν απλά ένα επικοινωνιακό λάθος, έπεσαν έξω ή ήθελαν συνειδητά να κάνουν ότι δεν κατάλαβαν. Η ηγεσία του, μέσα στο άγχος, για επιβίωση οδηγεί το κόμμα σε έναν αδιέξοδο δρόμο δήθεν αριστερής στροφής, έχοντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι θα τραβήξει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δείχνει να κατάλαβε τίποτα από την πλήρη αποτυχία της να πετύχει τους εκλογικούς στόχους της και που συμπυκνώνονταν στην ανάγκη να αλλάξουν οι εκλογικοί συσχετισμοί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Ο Αλ.Τσίπρας κέρδισε κατά κράτος αυτήν τη μάχη με ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό του ΚΙΝΑΛ και έκτοτε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αντί να προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό, αντί να απολογηθεί και να χαράξει μια σωστή στρατηγική, προσπαθεί να πείσει ότι τα πήγε καλά. Στην κατεύθυνση αυτή, ξεχνάει τα στοιχεία των εκλογικών μαχών των τελευταίων χρόνων,που δείχνουν μια θανάσιμη στασιμότητα και μια συρρίκνωση στις πιο μικρές ηλικίες ψηφοφόρων (σύμφωνα με τα exit polls των εκλογών, το ΚΙΝΑΛ ήταν πέμπτο στις ηλικίες μέχρι 30 ετών).

Ωστόσο, η ηγεσία της δεν κατανοεί και την κατάσταση που διαμορφώνεται κατά το τελευταίο τρίμηνο. Βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις επιλογές της μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος και των ψηφοφόρων του χώρου. Στην τελευταία έρευνα της Opinion Poll, τo 63,46% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ δηλώνει πιο αισιόδοξο για την πορεία της χώρας και το ίδιο ποσοστό δηλώνει ικανοποιημένο από την πορεία της κυβέρνησης. Το 88,46% θεωρεί ότι καλώς ψηφίστηκε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν «παρών») και το 61,54% θεωρεί πιο ικανό για πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη έναντι ενός μόλις ενός3,85%που επιλέγει τον Αλ. Τσίπρα! Επίσης, το εκλογικό ποσοστό του πάει στο 5,5% (στις άλλες έρευνες το ποσοστό του κυμαίνεται στο 5,5%-6%), χάνοντας δύο έως δυόμισι μονάδες από το 8,1%. Δεν το λες και μικρή απώλεια. Η κα Φώφη Γεννηματά είναι πια τέταρτη στηδημοφιλία των πολιτικών αρχηγών (την περνάει ο Δ. Κουτσούμπας) και με την αντιπολιτευτική πολιτική του ΚΙΝΑΛ συμφωνεί το 13,62% (πολύ κοντά η Ελληνική Λύση με 12,21% και το ΜέΡΑ25 με 11,8%), ενώ το ΚΚΕ προηγείται πια και του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον δείκτη, με 18,13% (ΣΥΡΙΖΑ 17,59%).

Όλα αυτά δεν τα λαμβάνει υπόψη της η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Υποτίθεται ότι κρατάει μια τακτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που πρακτικά οδηγεί σε έναν αστείο διαγκωνισμό μίας ξεπερασμένης αριστεροσύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η αφίσα που μαζεύτηκε άρον-άρον και παρέπεμπε σε αφίσες του ΚΚΕ τη δεκαετία του ’70 ή και αριστερίστικων σχημάτων. Γι’ αυτό και δεν ψήφισε την πρόταση Κεραμέως για το πανεπιστημιακό άσυλο, αντιπροτείνοντας μία άλλη πρόταση φοβούμενη μην επικρατήσει αστυνομοκρατία στους πανεπιστημιακούς χώρους (sic!). Γι αυτό καταψήφισε τις νομοθετικές ρυθμίσεις γα το Ελληνικό. Γι’ αυτό ακόμα και στην περίπτωση της «σκευωρίας Ρασπούτιν» ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, της οποίας διώχθηκαν οκτώ στελέχη. Γι’ αυτό και όποιος διαβάσει την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ για την απόφαση του ΣτΕ (παρακαλώ βρείτε την και διαβάστε την γιατί είναι απερίγραπτα γελοία) για τα Θρησκευτικά δεν ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει, αν, δε, δεν δει ποιος την υπογράφει, θα πιστεύει ότι είναι ανακοίνωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή του ΚΚΕ Μ-Λ.

Αυτό είναι το χάλι ενός κόμματος που αναζητεί τον δρόμο του χωρίς πυξίδα, χωρίς σύγχρονο λόγο, αποποιούμενο ολόκληρες φάσεις τις ιστορίας του από μία αδύναμη ηγεσία, πουλώντας ρετρό αριστεροσύνη που δεν χρησιμοποιεί καν ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν το ΚΚΕ. Είναι φανερό ότι, αν συνεχίσει έτσι, το ΚΙΝΑΛ θα συρρικνωθεί. Ίσως κάποιοι θέλουν ένα μικρό και εύχρηστο «μαγαζί», ένα ελεγχόμενο από μία μικρή ομάδα κομματίδιο – προσωπικό μηχανισμό. Το σίγουρο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του χώρου θέλει ένα κόμμα σύγχρονο, που θα πρωταγωνιστεί με ριζοσπαστικές προτάσεις που συμβάλουν στην επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη της χώρας. Ας μη γελιόμαστε όμως. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ανοίγει απλόχερα τον χώρο στον Κ. Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα να πάρουν ό,τι απέμεινε.

Κρίμα για το κόμμα της Αλλαγής και, στη συνέχεια, του εκσυγχρονισμού, για το κόμμα που έσωσε τη χώρα από την άτακτη χρεοκοπία!

Του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER



Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa