Κόσμος

Κι άλλο πλοίο αψήφισε τον Σαλβίνι – Μπήκε στη Λαμπεντούζα με πρόσφυγες, ανάμεσα στους διασώστες και Έλληνας

Το ιστιοφόρο Alex, της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans, μπήκε σήμερα, Σάββατο 6/7 το απόγευμα, στο λιμάνι της Λαμπεντούζα με 46 πρόσφυγες, που διέσωσε στην ανοιχτή θάλασσα, και 11 μέλη πληρώματος, αμφισβητώντας τον αποκλεισμό της ιταλικής κυβέρνησης, μετά από μια δύσκολη νύχτα έντασης και αναμονής.

Στο πλοίο επιβαίνει και ο Έλληνας διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, που είναι και ο συντονιστής του πληρώματος. Ο κ. Αποστολόπουλος, που με αναρτήσεις του στο Twitter ενημερώνει για τις εξελίξεις, αναφέρει ότι στην πορεία τους προς το λιμάνι της Λαμπεντούζα τους ακολουθούσαν σκάφη του ιταλικού λιμενικού ανακοινώνοντάς τους τις «παραβιάσεις» που διαπράττουν με αυτή την κίνησή τους.

Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε, σύμφωνα με ιταλικά μέσα, λίγο μετά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι την ετοιμότητα της Αστυνομίας να παρέμβει. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Αποστολόπουλος το λιμενικό δεν εμπόδισε την είσοδο του ιστιοφόρου στο λιμάνι.

«Τα σκάφη αυτά παραβιάζουν τον νόμο» είπε ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι «θα δούμε και αυτή τη φορά αν η ‘δικαιοσύνη’ θα ανεχτεί την παρανομία», κάνοντας ευθεία αναφορά στο πώς αντιμετώπισαν οι ιταλικές δικαστικές Αρχές την καπετάνιο του Sea Watch 3, Καρόλα Ρακέτε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επιμένει πως το πλοίο έπρεπε να «δέσει» στη Μάλτα, όμως ο χρόνος κυλάει εις βάρος των προσφύγων και του πληρώματος καθώς «σε αυτές τις συνθήκες η είσοδος στη Μάλτα θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανθρώπων» όπως έγραψε στο Twitter η ιταλική ΜΚΟ.

Οι παροχές νερού έχουν τελειώσει και οι χώροι υγιεινής δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες κάνοντας την παραμονή στο ιστιοφόρο αφόρητη και καθιστώντας το λιμάνι της Λαμπεντούζας το μοναδικό ασφαλές σημείο για να δέσει το πλοίο.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, τελείωσε το τρεχούμενο νερό για τις τουαλετες, υπάρχουν άνθρωποι με δερματικες ασθένειες, δεν έχουμε σκιά, είμαστε κάτω από την ήλιο 45 ώρες, είναι αδύνατον να περιμένουμε άλλο» έγραφε λίγες ώρες πριν ο κ. Αποστολόπουλος ανακοινώνοντας την απόφαση να πλεύσουν προς το λιμάνι της Λεμπεντούζα. «Η επικοινωνία με το ιταλικό λιμενικό έληξε, μόλις τους ανακοινώσαμε ότι δεν πάμε Μάλτα λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας και απαιτούμε να ανοίξουν τα λιμάνια στην Ιταλία».

Το νέο περιστατικό με τους 46 διασωθέντες αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας για το μεταναστευτικό, καθώς οι δύο χώρες έχουν κλείσει τα λιμάνια τους σε πλοία διάσωσης, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία για τους επιβαίνοντες προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

«Η κατάσταση των γυναικών, των παιδιών και των ανδρών πάνω στο Alex, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο στη Λαμπεντούζα, επιδεινώνεται ραγδαία», ανέφερε η Mediterranea πριν από περίπου δύο 24ωρα.

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή του να ακολουθήσει την πορεία του ιστιοφόρου Alex λόγω έκτακτης υγειονομικής ανάγκης ανακοίνωσε και το πλοίο Alan Kurdi της οργάνωσης Sea Eye με 65 διασωθέντες πρόσφυγες.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa