Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Κοινωνική βόμβα το μεταναστευτικό

Επτά μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου και ενώ το κυρίαρχο μέχρι πρότινος πρόβλημα της οικονομίας, που μας ταλάνισε τόσο στη διάρκεια των μνημονίων, δείχνει να ξεφεύγει από τον φθοροποιό κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις εκρηκτικές προκλήσεις: το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το «ποδοσφαιρικό» (συνυφασμένο με τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ ισχυρών οικονομικών παραγόντων).

Είναι και τα τρία ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα και κανένα δεν δείχνει να έχει προφανή ή εύκολη λύση.Αλλά εκείνο που σίγουρα δεν πρόκειται να λυθεί –και μάλιστα σύντομα–είναι το προσφυγικό, που αυτήν τη στιγμή εξελίσσεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση. Η οποία μπορεί να το είχε υποτιμήσει αρχικώς ή προεκλογικά να είχε δώσει υποσχέσεις για «άμεση ρύθμισή» του, ωστόσο τώρα σπεύδει να το αντιμετωπίσει με την εφαρμογή ενός ευρύτερου πλάνου, πριν μια νέα ενδεχόμενη αύξηση των ροών μέσα στους επόμενους μήνες θέσει περαιτέρω αναχώματα στη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.Όμως, παρότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δύσκολα, πολύ δύσκολα, θα «περάσουν» και προς την κοινωνία, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις κοινού και παραγόντων νησιωτικών και ηπειρωτικών διαμερισμάτων,αλλά και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα οποία κόμματα, και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης,κατηγορούσαν μέχρι τώρα σφόδρα την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει μέτρα, ιδιαίτερα για το «γκέτο της Μόριας», αλλά όταν ανακοινώθηκαν και ειδικότερα η επίταξη (για τρία χρόνια) ακινήτων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, των αποκαλούμενων και «πολυλειτουργικών» ή «ελεγχόμενων δομών φιλοξενίας», που θα οδηγήσουν σταδιακά στο κλείσιμο της Μόριας…επαναστάτησαν. Βέβαια η χωροθέτηση των νέων κέντρων στα νησιά δεν αναιρεί το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το οποίο αφορά τα κέντρα στην ενδοχώρα, και δη το ίδιο το ζήτημα της μετεγκατάστασης.Αλλά η μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα προϋποθέτει την αντίστοιχη χωροθέτηση και δημιουργία δομών φιλοξενίας και εκεί. Αν όμως σε διαμερίσματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου πριν από δύο μήνες έγινε περιορισμένη μετεγκατάσταση (μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα), σημειώνονται έντονες αντιδράσεις, φανταστείτε τι θα γίνει με το που η κυβέρνηση ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία συγκεκριμένων κλειστών κέντρων και στις περιοχές αυτές.Κάτι βεβαίως που θα έπρεπε ήδη να είχε κάνει και μάλιστα να είχε μιλήσει για την επιβεβλημένη αναγκαιότητα δημιουργίας τους και τη χρησιμότητά τους. Αλλά για τις επιτάξεις και το σχέδιο δημιουργίας κλειστών δομών κράτησης δεν φρόντισε να ενημερώσει εγκαίρως και λεπτομερώς τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι σήκωσαν και συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος του μεταναστευτικού, με αποτέλεσμα να συναντά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων.

Εν πάση περιπτώσει, έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα (φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές και κλειστές δομές), που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και ορθώς βέβαια επιδιώκει τη διεθνοποίηση του «μεταναστευτικού», διαμηνύοντας ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. αφού μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Τον επόμενο μήνα, η χώρα μας θα δώσει κρίσιμη μάχη στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μεταναστευτικό. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά θα δώσει τη μάχη χωρίς αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν να ερίζουν για το ποιος θα φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη διαχειριστική ανεπάρκεια, αντί να επιδιώκουν στοιχειώδη  –έστω– συναίνεση στο μείζον αυτό εθνικό θέμα, το οποίο έχει ήδη μετατραπεί σε κοινωνική «βόμβα», απασφαλισμένη και έτοιμη να εκραγεί.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa