Οικονομία

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,1% το 2019 και 2,2% για το 2020

Νέα στοιχεία δημοσιεύτηκαν σήμερα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέχρι και το 2020. Σύμφωνα με με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύονται σήμερα , προβλέπεται ανάπτυξη 2,1% για το 2019 και 2,2% για το 2020.

Στην προηγούμενη πρόβλεψη η ανάπτυξη για το 2019  ήταν ήταν στο 2,2% και το 2020 στο ίδιο ακριβώς επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση η μείωση του 0,1% οφείλεται στην μείωση του ελληνικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ακόμα σημειώνει ότι τα μνέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση θα δώσουν μια μικρή ώθηση αλλά αυτό θα είναι για βραχύβιο διάστημα.

Ακόμα στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία απεικονίζεται η εύθραυστη ανάπτυξη η οποία υπήρξε στην Ελλάδα. «Η ιδιωτική κατανάλωση ανέκτησε τις απώλειές της από το προηγούμενο τρίμηνο προκαλώντας έτσι μια σχετική αύξηση της εγχώριας ζήτησης», επισημαίνει η έκθεση της Επιτροπής, αξιολογώντας, ωστόσο, ότι ο τομέας των εξαγωγών και η μειωμένη δημόσια κατανάλωση «φρέναραν» την ανάπτυξη.

Για τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, η Επιτροπή σημειώνει ότι σχετίζονται τόσο με εξωτερικούς όσο και με εσωτερικούς παράγοντες.

Τέλος, αναφορικά με τον πληθωρισμό, γίνεται λόγος για «ήπια πίεση στις τιμές» με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 0,6% το Μάιο, ενώ υπολογίζει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2019 και το 2020. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό, αν και η όποια συνέπεια «θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση της κατανάλωσης».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa