Πολιτική

Κορωνοϊός: Αυστηροποίηση των μέτρων ζητούν οι λοιμωξιολόγοι – Νέα μέτρα στήριξης για κλάδους εξετάζει η κυβέρνηση

Σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθεί γη κατάσταση που βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας καθώς τα τελευταία στοιχεία δεν δείχνουν την  αναμενόμενη έκβαση.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα εξής:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.

-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Ακόμα αύριο το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Αύριο το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η μετάδοση του κορωνοϊού λόγω της έλευσης της βρετανική μετάλλαξης στη χώρα μας ανησυχεί ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους και αναμένεται να εισηγηθούν αυστηροποίηση ορισμένων μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «πονοκέφαλος» για τους ειδικούς αποτελεί η κατάχρηση της χρήσης από τους πολίτες του κωδικού 6. Ο συγκεκριμένος κωδικός πλέον δεν χρησιμοποιείται μόνο για άθληση, αλλά περισσότερο για βόλτα.

Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της  των ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι αρκετοί πολίτες δεν ελέγχονται. Υπενθυμίζεται πως για τη διευκόλυνση των ελέγχων, αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο με τις νέες βεβαιώσεις μετακινήσεων των εργαζομένων αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποδίδει αφου η κινητικότητα δεν έχει μειωθεί. Έτσι λοιπόν μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Τέλος λόγω όλων των παραπάνω εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση. Για παράδειγμα, δεν θα μπορεί κάποιος που μένει στο Παγκράτι να στείλει SMS για σωματική άσκηση και να μεταβεί στη Γλυφάδα ή στην Πάρνηθα.

Νέα μέτρα στήριξης για τους κλάδους που πλήττονται

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του τονίζει, ακόμη, πως το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει µέσω του ΕΣΠΑ προγράµµατα στήριξης των πληττόµενων κλάδων, όπως η εστίαση, τα γυµναστήρια και οι παιδότοποι, ενώ προαναγγέλλει νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία «έξω από τα συνηθισµένα» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση, εξετάζει και τρίτο κύκλο του «Εγγυοδοτικού» Προγράµµατος.

Ειδικά για τη χρηματοδότηση ο υπουργός είπε: «Όλα τα χρηµατοδοτικά µας εργαλεία απορροφήθηκαν στο 100%. Και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό Ι και ΙΙ εξαντλήθηκαν, άρα, είχαν πολύ µεγάλη επιτυχία στην αγορά. Τώρα ξεκινάει το καινούριο µας πρόγραµµα για τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις µε χαµηλότοκα δάνεια ύψους έως 50.000 ευρώ και θα ακολουθήσουν και επόµενα προγράµµατα, ενδεχοµένως και τρίτος κύκλος του Εγγυοδοτικού καθώς και διάφορες άλλες ωραίες ιδέες που εξετάζουµε.

Όµως, όλα αυτά, το τονίζω, αφορούν επιχειρήσεις που δύνανται να χρηµατοδοτηθούν. Εγώ δεν υποστηρίζω ποτέ την ιδέα να πιεστεί το τραπεζικό σύστηµα και να δώσει δάνεια σε επιχειρήσεις που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα τα επιστρέψουν.

Αυτή θα ήταν η ασφαλέστερη οδός για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος και της οικονοµίας µας στο µέλλον. Η κυβέρνηση θα δώσει σε όλους αυτό που δύναται και πρέπει να λάβουν, χωρίς να θέσει σε ρίσκο το µέλλον του ελληνικού λαού».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa