Κοινωνία

Κορωνοϊός: Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για την επιστροφή στις τάξεις

Επιφυλάξεις έχουν ακόμα οι επιστήμονες στην χώρα μας σχετικά με την ημερομηνία που θα μπορέσουν οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία καθώς η πανδημία μπορεί να ξεφύγει με την παραμικρή αφορμή.

Μπορεί να είναι γεγονός ότι υπάρχει μια μείωση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού, όμως επισημαίνουν ότι η εικόνα στα νοσοκομεία παραμένει ανησυχητική, καθώς οι εισαγωγές είναι περισσότερες σήμερα από τα μέσα Νοεμβρίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, και εστιάζοντας στις  ζώνες οι οποίες έχουν πρόβλημα, κυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν νέα, αυξημένα μέτρα επιτήρησης και περιορισμού  για την περίοδο των εορτών. Μέσα σε όλο αυτό το ιδιαίτερο «τοπίο», η επιτροπή των ειδικών επιχειρεί να ζυγίσει την επίπτωση που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων.

Από την άλλη μεριά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και υποστήριξε ότι «είναι προτεραιότητά μας το άνοιγμα των σχολείων». Όπως ανέφερε η κ.  Κεραμέως, «η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, κρίνοντας βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που λαμβάνονται για τις εκκλησίες, καλώντας άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εν όψει των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Για τα σχολεία, η κυρία Λινού υποστήριξε ότι «έχουμε πλέον 19 – 20 μέρες μπροστά μας (σ.σ. για το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων) και το υπουργείο Παιδείας πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το πώς θα αποτραπεί ο συνωστισμός». Η καθηγήτρια είπε ότι είναι «υπέρ να ανοίξουν τα σχολεία, είναι σημαντικό για γονείς και παιδιά» και στη συνέχεια μίλησε για το μοντέλο της Βοστώνης.

Σύμφωνα με την ίδια, με αυτή τη μέθοδο «τα μισά παιδιά πάνε στο σχολείο και τα άλλα κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως και εναλλάσσονται». Δηλαδή, κάθε μαθητής πηγαίνει στο σχολείο δυο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα και, ομοίως, δυο ή τρεις ημέρες κάνει μαθήματα από το σπίτι. «Επιπλέον, θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον υπαίθριο χώρο, να περνάνε πιο πολλές ώρες έξω, με ένα φούτερ και αντιανεμικό, για να αερίζονται οι τάξεις και να μειώνεται η διασπορά» σημείωσε η Αθηνά Λινού.

Πριν από λίγες μέρες ο καθηγητής Νίκος Σύψας πρότεινε ένα εναλλακτικό τρόπο για το άνοιγμα των σχολείων. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον τα Δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ο καθηγητής είχε τονίσει ότι για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού τις προσεχείς ημέρες.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER