Κοινωνία

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων – Βρισκόμαστε σε μια ισχυρή έκρηξη της επιδημίας

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες μετά και από τις ανακοινώσεις των κρουσμάτων σήμερα που δείχνει ότι επιδημία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην ελληνική κοινωνία. Να σημειώσουμε ότι μονάχα σήμερα ανακοινώθηκαν 153 κρούσματα το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας στην χώρα μας.

Ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος σε πρόσφατες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και σημείωσε ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας».

Ο καθηγητής  τόνισε ότι τα περισσότερα κρούσματα του ιού, στη φάση που διανύουμε, είναι ασυμπτωματικά και έχουν προκύψει από την αυξημένη διερεύνηση που γίνεται, καθώς πραγματοποιούνται περισσότερα τεστ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μικρότερης ηλικίας ανθρώπους που νοσούν σημειώνοντας πως οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό. Ακόμα υπογράμμισε πως οι ίδιοι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους, καθώς δεν είναι «άτρωτοι στον ιό», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τα όσα λέγονται περί σεναρίων και συνωμοσιών για τον κορωνοϊό.

Σε lockdown ο Πόρος

Μετά από τα 13 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νησί του πόρου αποφασίστηκε να επιβληθεί τοπικό lockdown. Συγκεκριμένα σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αποφασίστηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα στο νησί για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 τα ακόλουθα:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa