Κοινωνία

Κορωνοϊός: Με ποιον τρόπο θα βγει η κοινωνία από το lockdown

Αυτή η εβδομάδα ήταν ίσως μια από τι χειρότερες για την Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη της πανδημία κθώς σημειώθηκε ρεκόρ νεκρών και μέσα σε 7 μέρες 524 συμπολίτες μας κατέληξαν από τον φονικό ιό.

Παρ’ όλα αυτά όμως επιστήμονες σημειώνουν πως μέσα στην καινούργια εβδομάδα που έρχεται θα παρατηρήσουμε την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης και στη συνέχεια θα υπάρξει μεγάλη κάμψη της επιδημίας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται και ο δείκτης θετικότητας, που έφτασε στο 11,8%. Κάτι που σημαίνει πως από τα 100 τεστ που διενεργήθηκαν σχεδόν τα 12 ήταν θετικά. Αξίζει να αναφερθεί πως το όριο συναγερμού του εν λόγω δείκτη τοποθετείται στο 4%.

Αισιοδοξεί ο Βατόπουλος: Υπάρχει βελτίωση στην εξέλιξη της επιδημίας

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε πρόσφατες δηλώσεις ανέφερε ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα αλλά πλέον διαφαίνεται μια βελτίωση στην επιδημία.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον Alpha ο καθηγητής ανέφερε ότι σταδιακά φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από το lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου στη χώρα, ενώ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πέσει ο αριθμός των θανάτων και διασωληνωμένοι.

Ακόμα πρόσθεσε ότι «Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση, η οποία ελπίζω να διατηρηθεί. Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα(…) Πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα, να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας. Είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, θα κολλήσει ξανά κόσμος. Είναι μια ασταθής ισορροπία».

Τέλος στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «Έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται λίγο τα κρούσματα και σίγουρα θα πάρουμε την τελική ανάσα όταν έρθει το εμβόλιο. Χρειάζεται ευλαβική τήρηση των μέτρων και αυτοπροστασία. Με αυτά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη δυσκολία, χωρίς να υπάρξει το τρίτο κύμα».

Πως και πότε θα γίνει η άρση του lockdown

Mε βάση τα σημερινά δεδομένα, οι σκέψεις για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά και πλέον η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λειτουργήσει σωστά, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τότε θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι σε τρεις φάσεις.

Βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, καθώς για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα για τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και αμέσως μετά η εστίαση.

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ή τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου -και εφόσον τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται και το σύστημα υγείας λειτουργεί χωρίς πίεση- η εστίαση αναμένεται να λάβει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως θα ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους. Δηλαδή εστιατόρια και καφέ, και όχι μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa