Κόσμος

Κορωνοϊός: Ο κόσμος ένα σκαλί πριν την έξοδο από την κρίση – Μια ανάσα μακριά οι εμβολιασμοί!

Μετά από έναν χρόνο αφότου ανακαλύφθηκε ο κορωνοϊός η καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχει αλλάξει και η παγκόσμια οικονομία έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα από το οποίο με μεγάλη προσπάθεια θα μπορέσει να επιστρέψει στα προ κρίσης δεδομένα.

Πλέον όμως η ανθρωπότητα έχει για πρώτη φορά το όπλο για να απαντήσει σε αυτόν τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό και αυτό γιατί έχει στην διάθεσή της εμβόλια τα οποία θα σώσουν ζωές. Το εμβόλιο των Pfizer/BionTech πήρε σήμερα κατεπείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές και ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, μόλις την επόμενη εβδομάδα. Εντός της ημέρας ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για το σχέδιο του εμβολιασμού. Από την άλλη μεριά υπάρχει και το εμβόλιο της Moderna το οποίο είναι εξίσου αποδοτικό που και αυτό αναμένεται να πάρει άδεια κυκλοφορίας.

Σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι η σημερινή έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε «μετά από μήνες αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Η επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης τις τελευταίες συμβουλές της για τις ομάδες προτεραιότητας για τη λήψη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των ενοίκων σε κέντρα φροντίδας, του προσωπικού υγείας και περίθαλψης, των ηλικιωμένων και των κλινικά ευάλωτων».

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η Pfizer/BioNTech. Το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στις τελικές δοκιμές του.

Άλμπερτ Μπουρλά: Ιστορική στιγμή η πρώτη έγκριση του εμβολίου της Pfizer

O επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο σήμερα για “μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της covid-19”, μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία μαζί με τη γερμανική BioNTech εξασφάλισε έγκριση για χρήση στη Βρετανία.

Πρόκειται για την πρώτη έγκριση παγκοσμίως εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

“Τις επόμενες ημέρες” θα φτάσουν στη Βρετανία οι πρώτες δόσεις του εμβολίου. Η χώρα έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις για το 2020 και το 2021.

“Αναμένουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.

Όχι στην κατεπείγουσα διανομή του εμβολίου λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε σήμερα ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες, μετά την έγκριση από τη Βρετανία με κατεπείγουσες διαδικασίες του πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech.

Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας». Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία.

Ο EMA ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer.

Σε αναμονή τα κράτη της ΕΕ

Την ίδια στιγμή τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας το Οργανισμό Φαρμάκων να καταλήξει στο τελικό συμπέρασμα για την ασφάελια των σκευασμάτων. Ήδη το Βέλγιο, μέσω του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο, ανακοίνωσε πως η χώρα είναι σε ετοιμότητα και στις 5 Ιανουαρίου. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ενώ όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τη περασμένη Δευτέρα έχουν ήδη παραληφθεί 7 ειδικά ψυγεία και αναμένονται ακόμη 7, προκειμένου να γίνει η συντήρηση των εμβολίων που απαιτούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αυτό της Pfizer (-70 βαθμούς) και της Moderna (-20 βαθμούς).

Με εντολή Πούτιν η Ρωσία ξεκινά άμεσα τους μαζικούς εμβολιασμούς

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ με εντολή του Ρ΄σου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν ξεκινούν την άλλη εβδομάδα οι μαζικοί εμβολιασμοί στη Ρωσία κατά του κορωνοϊού.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγω ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa