Κοινωνία

Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» μετά την νέα αύξηση κρουσμάτων – Πληθαίνουν οι σκέψεις για οριζόντια μέτρα

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας μετά και από την σημερινη αύξηση των κρουσμάτων που έφτασαν τα 284. Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η περιφέρεια Αττικής καθώς εντοπίστηκαν 141 κρούσματα πράγμα το οποίο δείχνει την μεγάλη διασπορά του ιού.

Μετά από αυτά τα νέα δεδομένα ολοένα και περισσότεροι είναι οι επιστήμονες που σκέφτονται νέα μέτρα καθώς επίσης και αναβολή του ανοίγμσατος των σχολείων. Σε δηλώσεις του ο Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και καθηγητής Μικροβιολογίας, σημείωσε ότι «θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη».

Στη συνέχεια στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80» και επισήμανε την ίδια στιγμή ότι επισήμανε, «χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος».

Ακόμα ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι α «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».

Σε ότι έχει να κάνει με το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι «Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά». Την ίδια στιγμή συμπλήρωσε ότι αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».

«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε.Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες» είπε χαρακτηριστικά.

Τεράστια η ανησυχία με την ραγδαία αύξηση

«Καμπανάκι» για τη διασπορά του κορωνοϊού εξέπεμψε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού, μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας».

«Έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» απευθύνοντας έτσι έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Ακόμα ανέφερε πως «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

Σε ότι έχει να κάνει με το άνοιγμα των σχολείων απο την μεριά του ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως».

Δύο νέοι θάνατοι

Δύο ακόμα συμπολίτες μας που νοσούσαν από κορωνοϊό έχασαν τη μάχη ανεβάζοντας κι άλλο τον τραγικό απόλογισμό. Ειδικότερα, κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ένας 71χρονος, που εισήχθη για νοσηλεία στις 4 Αυγούστου. Εν συνεχεία, μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ στις 13 του μήνα και κατέληξε σήμερα Κυριακή, λίγο μετά τις 6.30 το πρωί.

Επιπλέον, κατέληξε ένας 72χρονος στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε διακομιστεί μέσα στην νύχτα από το Ιπποκράτειο και είχε διασωληνωθεί.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa