Κορωνοϊός Πολιτική

Κορωνοϊός: Τρομάζει η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων – Τι είπε ο Χαρδαλιάς για το ενδεχόμενο lockdown

Σε κατάσταση συναγερμοί βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί με την αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού που καταγράφεται στη χώρα μας. Τα κρούσματα για ακόμα μία ημέρα ξεπέρασαν κατά πολύ τα 200 σε ένα 24ωρο στον απόηχο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κυβέρνηση.

Μάσκες ακόμα και στις παραλίες σε Πάρο και Αντίπαρο
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στα νέα μέτρα.

Ο κ. Γώγος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τόνισε τη σημασία της μάσκας. Σε ερώτηση που του έγινε για την κατάσταση στην Πάρο και στην Αντίπαρο και αν χρειάζεται η μάσκα ακόμη και στην παραλία, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές. Ωστόσο ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει συνωστισμός ακόμη και στην παραλία, θα πρέπει να γίνεται η χρήση της μάσκας.

254 νέα κρούσματα την Παρασκευή
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 254 νέα κρούσματα με τη διασπορά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με 98 και 67 αντίστοιχα.

Στα 25 ανέρχονται τα κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την πορεία διασποράς του κορωνοϊού και τον Νίκο Χαρδαλιά να σημειώνει κατά την ενημέρωση της Παρασκευής «το μήνυμα, το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: Να παραμείνουμε υγιείς. Και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας».

Τι είπε ο Χαρδαλιάς για το ενδεχόμενο lockdown
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα προστασίας άφησε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Το μήνυμα, το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: Να παραμείνουμε υγιείς. Και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας».

Αναλυτικά είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τοποθέτησή του:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι κι εκείνες που θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας. Της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό. Και το μήνυμα, το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: Να παραμείνουμε υγιείς. Και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας.

Για τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, την πατρίδα μας. Ας είναι ξεκάθαρο: Αν ο καθένας κι η καθεμία από μας, από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, φοράει τη μάσκα του και κρατάει τις αποστάσεις, αν όσοι ειδικά επιστρέψουν από τις διακοπές, μείνουν μακριά από τους ανθρώπους που μπορεί να κινδυνεύσουν, τηρώντας προστατευτικά μέτρα, αν ο καθένας μας αποφύγει συγχρωτισμούς και χαλαρώσει, ξεκουραστεί, διασκεδάσει, τηρώντας προστατευτικά μέτρα, τότε και μόνο τότε θα έχουμε κερδίσει και αυτή τη μάχη».

Όλα τα νέα μέτρα
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, μέτρα που αφορούν κυρίως σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές:

Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 31 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμενες περιοχές.
Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί σε όλη την Αττική, έως 31 Αυγούστου.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο το όριο 50 ατόμων σε δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδαση από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί ανήκουν: Π.Ε. Κρήτης, Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Π.Ε. Αττικής. Οι Π.Ε Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής Λάρισας και Κέρκυρας, και οι δήμοι Μυκόνου, Πάρου Σαντορίνης Βόλου Κατερίνης, Αντιπάρου. Ζακύνθου και Κω.
Ειδικά μέτρα σε Πάρο, Αντίπαρο. Ειδικότερα: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 00.00 έως τις 07.00 της επομένης.
Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.
Τι θα ισχύσει για τη χρήση μάσκας

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τα εξής:

Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.
Το μήνυμα του Μητσοτάκη στους νέους
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στους νέους, σημειώνοντας πως δεν είναι άτρωτοι και σε πιο προσωπικό τόνο επεσήμανε «και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας».

Κατά την έναρξη της τακτικής σύσκεψης για τον κορωνοϊό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες και στους νέους: «Θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας».

Μήνυμα από το 112 σε τουρίστες και κατοίκους σε Πάρο, Αντίπαρο
Μήνυμα έστειλε το 112 σε τουρίστες και κατοίκους στην Πάρο αλλά και την Αντίπαρο, έπειτα από την ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων.

Στο μήνυμα ζητείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων που αποφασίστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση ξεκίνησαν οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων στο νησί, ενώ αρκετοί τουρίστες που έκαναν διακοπές στην Πάρο, άρχισαν να αποχωρούν.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δραματική έκκληση Χαρδαλιά: Οι επόμενες μέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για την πατρίδα μας – Τηρείτε τα μέτρα

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa