Κοινωνία

Κορωνοϊός: Όλα τα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι για το άνοιγμα των σχολείων

Ο κορωνοϊός κάνει επέλαση της τελευταίες εβδομάδα στην Ελλάδα και καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.  Η αγωνία των επιστημόνων είναι μεγάλη διότι υπάρχει έξαρση του ιού ειδικότερα στους νέους ανθρώπους. Πολλά είναι τα ερωτηματικά σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων καθώς όσο ο κορωνοϊός μεταδίδεται ακόμα περισσότερο τα δεδομένα αλλάζουν.

Μπορεί εκπαιδευτικοί και μαθητές να μετράνε αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα αυξανόμενα κρούσματα αλλά και το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή διαδικασία με την οποία οι μαθητές θα επιστρέψουν πίσω στα θρανία.

Σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων. Συγκεκριμένα ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ΣΚΑΪ για την πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία».

Παράλληλα και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης σε χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε και αυτός στην πιθανότητα χρήσης μάσκας από τους μαθητές. Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Μίλησε μάλιστα για την υπαρκτή πιθανότητα να εφαρμοστεί μοντέλο με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, κάτι που υλοποιήθηκε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

Τέλος ο Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για τα σχολεία σημείωσε ότι «Τα στοιχεία που έχουμε από το άνοιγμα των σχολείων στο εξωτερικό, ξέρουμε ότι υπάρχει μετάδοση του ιού, ενώ το ηλικιακό γκρουπ 10-19 ετών είναι το νούμερο ένα που φέρνει τον ιό στο σπίτι. Το πιο λογικό για εμένα είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στυλ Μαΐου».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa