Πολιτική

Κοτζιάς: Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει λυθεί το Σκοπιανό

Στο Σκοπιανό αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Reuters. «Η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση της διαμάχης με την ΠΓΔΜ για το όνομα, δήλωσε, προσθέτοντας ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα» ανέφερε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ερωτώμενος σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση, αν η διένεξη με τη γειτονική χώρα δεν έχει λήξει ως τον Ιούνιο, ο Έλληνας ΥΠΕξ απάντησε: «Θα έχει διευθετηθεί».
Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση της διένεξης, μετά την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ την περασμένη χρονιά και έπειτα από τρία χρόνια προσπαθειών για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης» επισήμανε.

Ο ίδιος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών. «Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνει το Reuters, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολιτική στήριξη για τη διαπραγματευτική της θέση (ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων).

«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει; Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο «Μακεδονία», οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες» τονίζει.

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό… δεν έχουν κακές προθέσεις».

«Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή» κατέληξε.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa