Παρασκηνιακά Πολιτική

Κράτος για τον πολίτη «χτίζει» ο Μητσοτάκης

«Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο». Αυτή ήταν μία από τις φράσεις-κλειδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο παρθενικό συμβούλιο της κυβέρνησής του, το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή. Αυτή,
άλλωστε, είναι και η συλλογιστική που διέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που έχει φανεί από
την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από την επιλογή του κυβερνητικού σχήματος και τον σαφή προσδιορισμό του πεδίου δράσης των μελών του.

Και μπορεί να επεσυνέβη στο ενδιάμεσο η τεράστια καταστροφή στη Χαλκιδική, η οποία δοκίμασε τις
αντοχές του κρατικού μηχανισμού και ενεργοποίησε τα κρατικά αντανακλαστικά, η στρατηγική προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη, πάντως, παραμένει η δημιουργία ενός κράτους με στρατηγική και στοχοθεσία. Και αυτό, γιατί ο πρωθυπουργός επιδιώκει να υπάρχει μια στρατηγική για κάθε υπουργείο και για κάθε τομέα του εκάστοτε υπουργείου, προκειμένου να είναι σαφές πως εκτελούνται οι τεθέντες στόχοι.

Υπό αυτό το
πρίσμα, στο Υπουργικό Συμβούλιο περιέγραψε αναλυτικά πώς σχεδιάζει να κυβερνήσει σε συνεργασία με τους υπουργούς του τους επόμενους μήνες. Και γι’ αυτό, κάθε υπουργός πήρε στα χέρια του έναν σκληρόδετο σπιράλ φάκελο, όπου κωδικοποιούνταν οι στόχοι του υπουργείου του, αλλά και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, με πρώτο χρονικό στόχο το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, σαφής είναι και ο κυβερνητικός προγραμματισμός ως προς τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα, μια και η Βουλή δεν κλείνει: Μέχρι τη θερινή διακοπή θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Επιτελικό Κράτος» για την οργάνωση του κράτους και της κυβέρνησης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και λοιπές διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και την ενίσχυση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων των νέων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, για την οποία ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προσανατολίζεται σε ενίσχυση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων, αλλά και της δυνατότητας πρόβλεψης πλειοψηφίας της παράταξης του εκάστοτε δημάρχου.

Σειρά θα λάβει το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι πρώτες φορομειώσεις
που θα ισχύσουν, κατά κύριο λόγο, από 1/1/2020, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον. Αμέσως μετά τη
διακοπή του Δεκαπενταύγουστου, θα ακολουθήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, στον οποίο θα βάλει τις
τελικές πινελιές ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Το κλειδί του «ΜΑΖΙ»

Για να πετύχει τον βέλτιστο δυνατό συντονισμό, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του είχαν εδώ και
καιρό επεξεργαστεί ένα λειτουργικό σύστημα, για τον έλεγχο της εκτέλεσης των κυβερνητικών στόχων
ανά υπουργείο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για μια τεράστια μεταρρύθμιση, που ακόμα δεν
έχει αξιολογηθεί στις σωστές της διαστάσεις, ενώ μόνο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πρόσβαση σε όλο το σύστημα, για όλα τα υπουργεία.

Το νέο σύστημα «ΜΑΖΙ», πάντως, πηγαίνει πολύ παραπάνω από τη μείωση των μετακλητών και την
ενιαία κλίμακα μετακλητών ανάλογα με τις θέσεις που θα προβλεφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θα παρουσίασε το πώς θα «τρέχει» το κυβερνητικό έργο, με βασική καινοτομία τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού που υπάγεται, μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, στον πρωθυπουργό, ενώ θα έχει γραφεία και στο Μαξίμου, αλλά και στο κτίριο του παλιού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Βασικό κομμάτι της νέας φιλοσοφίας διακυβέρνησης είναι η συνεχής επικοινωνία του κυβερνητικού επιτελείου με τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, για την υποστήριξη και τον συντονισμό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράμματος.

Βασικό εργαλείο θα είναι αυτός ο ενιαίος μηχανισμός παρακολούθησης, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ως προς τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Προεδρία της κυβέρνησης θα είναι ένας ισχυρός μηχανισμός υποστήριξης του υπουργικού έργου, αλλά και συντονισμού και παρακολούθησης αυτού. Ρόλο-κλειδί θα έχει ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος, με άμεσους συνεργάτες τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάση Κοντογεώργη και τη γενική γραμματέα Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου. Του όλου project θα προΐσταται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και είναι ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

«Ράλι» έως τις προγραμματικές

Πέρα από το νέο εργαλείο επιτήρησης και υποβοήθησης του κυβερνητικού έργου, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει μια εργώδη προσπάθεια να αναδείξει τις στοχεύσεις του κυβερνητικού έργου, συναντώντας τις ηγεσίες των υπουργείων της κυβέρνησής του είτε στο Μαξίμου είτε στα υπουργεία.

Αυτό ξεκίνησε ήδη τις προηγούμενες μέρες με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που έχει την αρμοδιότητα της
ΔΕΗ, με το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.ο.κ. και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, μια και η κυβέρνηση προετοιμάζεται
για τις προγραμματικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν από το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου στη Βουλή
και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Δευτέρας, με ομιλία του πρωθυπουργού και την ψήφο για παροχή
ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, επιδιώκει ο ίδιος να έχει σαφή εικόνα για το πώς κινούνται οι υπουργοί του και θα εφαρμόζει ο ίδιος τις αρχές της αξιολόγησης που έχει εξαγγείλει για το Δημόσιο. Υπό αυτό το πρίσμα, το «ΜΑΖΙ», που θα τεθεί πολύ σύντομα σε εφαρμογή, με βάση δεδομένων ανά υπουργείο, θα λειτουργήσει ως ένα «ηλεκτρονικό μπλοκάκι» του κ. Μητσοτάκη, σαν το περίφημο…μπλοκάκι του Κώστα Σημίτη.

Με πιο απλά λόγια, ένα ηλεκτρονικό βαθμολόγιο. Μένει, βεβαίως, να φανεί πώς θα λειτουργήσει η χημεία πολιτικών στελεχών και τεχνοκρατών, αλλά και πώς θα καταφέρουν οι τεχνοκράτες που έχουν την εποπτεία του προγράμματος να επιβληθούν σε… καθυστερούντες υπουργούς που είναι, όμως, αιρετοί. Κατά τις πληροφορίες του «Π», στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε με σαφή τρόπο σε όλους τους παριστάμενους υπουργούς ότι δεν υπάρχει περιθώριο κωλυσιεργίας.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER