Πολιτισμός

Κρίσιμη σύσκεψη για το Τατόι – Χρονοδιαγράμματα και μελέτες

Μετά την εξαγγελία πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, η Λίνα Μενδώνη έχει συγκαλέσει σήμερα ευρεία σύσκεψη για να δώσει οδηγίες και χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr  ήδη μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχει κορυφωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων και εγγράφων από κάθε δυνατό φορέα, ενώ η υπουργός βρίσκεται σε επαφή και με προσωπικότητες που γνωρίζουν άριστα την υπόθεση του Τατοϊου και πιέζουν διαχρονικά για την αναβάθμιση και αξιοποίησή του.

Το πρώτο μεγάλο βήμα που έχει γίνει ως τώρα αφορά στα τεύχη δημοπράτησης μελέτης για την εκπόνηση στατικής και Η/Μ μελέτης για το θερινό ανάκτορο στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου, συνολικού προϋπολογισμού 1.393.491 ευρώ.  Η απόφαση βγήκε στη Διαύγεια στις 26 Αυγούστου και εκδόθηκε και η περίληψη της διακήρυξης με λήξη προθεσμίας για την υποβολή των προσφορών στις 3 Οκτωβρίου και ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών στις 9 Οκτωβρίου. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να συντονιστεί με την αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου.

Η αρχιτεκτονική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από το 2015, αλλά έμεινε στα συρτάρια. Η Λυδία Κονιόρδου, δυο χρόνια μετά όταν βρέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου, έδειξε την πρόθεση να κινήσει εκ νέου το ζήτημα δηλώνοντας μάλιστα ότι το θέμα αποκατάστασης του θερινού ανακτόρου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Το ποσό δεν εξασφαλίσθηκε. Επιπλέον, καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι η αποκατάσταση και αναβάθμιση του ανακτόρου θα χρειαστεί το λιγότερο 10 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έτοιμες 7 μελέτες για κάποια από τα 40 κτίρια μέσα στο τέως βασιλικό κτήμα Τατοϊου, καθώς και η αρχιτεκτονική μελέτη του ανακτόρου. Οι 3 από αυτές έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο, όπως και αυτή του ανακτόρου και αφορούν την Οικία Δασοφύλακα, την Οικία Αρχικηπουρού και τη Γεννήτρια. Μάλιστα είχαν γίνει προσπάθειες να μπουν στο ΕΣΠΑ όταν ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου η Λίνα Μενδώνη, αλλά η νέα πολιτική ηγεσία που προέκυψε από τις εκλογές του 2015 δεν προχώρησε το σχέδιο.

Οι υπόλοιπες 4 μελέτες έχουν γίνει με χορηγίες και δωρεές που εξασφάλισε ο Σύλλογος Φίλων Τατοϊου με τον άοκνο και αποφασισμένο να δει το κτήμα να αναγεννιέται πρόεδρό του Βασίλη Κουτσαβλή. Μια εξ αυτών αφορά την Οικία Φροντιστή που αναμένεται να περάσει για έγκριση από το ΚΣΝΜ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.  Ως τα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη ο Σύλλογος θα παραδώσει και την μελέτη για την Οικία Στουρμ που εκπονήθηκε από την CF Company με αποκλειστική χρηματοδότηση του Στάμου Φαφαλιού. Οι ιδιώτες χορηγοί, εμπλέκονται ενεργά σε αυτή την υπόθεση και το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν μπουν τα πρώτα συνεργεία εργασίας στον χώρο και αρχίσει να φαίνεται πως το σχέδιο υλοποιείται, πολλοί θα πειστούν ότι πρόκειται για ένα όραμα, που γίνεται επιτέλους πράξη και θα συνδράμουν με κάθε τρόπο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa